000741

„Забравената Монголия – завръщане в миналото“

Изтекла
„Забравената Монголия – завръщане в миналото“„Забравената Монголия – завръщане в миналото“„Забравената Монголия – завръщане в миналото“„Забравената Монголия – завръщане в миналото“„Забравената Монголия – завръщане в миналото“„Забравената Монголия – завръщане в миналото“„Забравената Монголия – завръщане в миналото“„Забравената Монголия – завръщане в миналото“„Забравената Монголия – завръщане в миналото“„Забравената Монголия – завръщане в миналото“

ЦЕНИ

София - Истанбул - Улан Батор -Истанбул - София

23.08.2017г.

11 дни / 9 нощувки

Транспорт: самолет от СофияЦЕНИ:

Монголия - земята на Чингис хан, Тимур, Ногай, на Златната орда, на Тамерланд и на великите могули след него и до днес си остава енигма. Едно от малкото места, където времето сякаш е спряло. Предлагаме ви едно незабравимо пътешествие из необятните степи, където властват покоят и хармонията, препускат диви коне. Миналото е настояще, природата – недокосната, а хората са открити, гостоприемни и добросърдечни...


ДАТИ И ЦЕНИ:

23.08-02.09.2017г.

Цена на човек: 2188 евро

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО

ДЕН 1: /23.08.2017/ София - Улан Батор

Среща на летище София, Терминал 2 в 08.00 ч. Отпътуване с редовен полет на Турски авиолинии по маршрут София – Истанбул в 10 ч. Кацане в турската столица в 11.25 ч. Полет до Улан Батор в 19.10 ч.


ДЕН 2: /24.08.2017/ Улан Батор

Кацане на летището в 11.05 ч. Посрещане от фирмата партньор. Трансфер до хотела и настаняване в Hotel Nine 3* или подобен.

По обед започва обзорната обиколка на столицата Улан Батор. Ще имате възможността да се потопите в един различен свят, опознавайки историята на тази велика някога империя с посещение на Национално-историческия музей, приютил сведения и артефакти от Праисторията, от времето на Великата монголска империя на страховития Чингиз хан, до периода на доминация на СССР.

Следва пешеходна разходка по Централния площад и Парламента.

Вечерта ни очаква традиционно фолклорно шоу на ансамбъла „Тумен Екх“ с начало 18.00 ч.

Нощувка.


ДЕН 3: /25.08.2017/ Улан Батор-Национален парк „Хустай“, 130 км

Закуска в хотела.

Следва посещение на будисткия манастир Гандантегченлин - най-големият и най-известният от действащите манастири в Монголия, основан през 1838 г., днес дом на 150 монаси. Най-голямата забележителност на храма е величествената 27-метрова статуя будисткия бодхисатва Авалокитешвара. Монасите с готовност ще отговорят на вашите въпроси в Монголския будистки център.

Следва почивка и обяд сред природата.

Пътуването продължава с посещение на резервата „Хустай“, където ще имате възможност да наблюдавате рядко срещаните порода коне Пржевалски в естествена среда. В полумрака, на границата между деня и нощта, е единственото време, когато можете да ги наблюдавате без да ги безпокоите.

Вечеря в Лагер „Хустай“.

Нощувка в монголска юрта в лагер в резервата „Хустай“.


ДЕН 4: /26.08.2017/ Национален парк „Хустай“- Хархорин, 270 км

Закуска в лагер „Хустай“

Отпътуване за Хархорин, административен град в долината на река Орхон, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. В близост до съвременния град се намират останките на древната монголска столица Каракорум. Имперският град бил разположен на десния бряг на река Орхон върху североизточните склонове на планината Хандай. Легендарният град, основан от Чингиз хан през 1220 г., бил не само столица на обширната Монголска империя, но и важен търговски пункт по Пътя на коприната. Истинската му слава, когато се превръща в световен политически център, настъпва по времето на Угедей, наследника на Чингиз хан. Когато хан Кубилай се възкачва на престола през 1260 г., столицата е преместена първо в Шанду, а после – в Даду (дн. Пекин).

Кратка почивка за обяд в типичен монголски ресторант или в лагера.

Следва посещение на манастира „Ердене Зу“, построен през 1586 г. от монголския княз Абатай хан. Това е най-старият оцелял будистки манастир в Монголия, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Сградата на манастира е издържана в тибетски стил, оградена със стена от 108 ступи.

Денят приключва с посещение на музея в Хархорин.

Вечеря в лагер край Хархорин

Нощувка в юрта в типичен за Монголия номадски лагер.


ДЕН 5: /27.08.2017/ Хархорин-манастира „Тихон“, 92 км

Закуска в лагера край Хархорин

От този ден започвате живот на истински монголски номади. Отпътуване към долината Оркон - земя на номади и животновъди, които установяват летните си лагери там. Посещение на манастира „Тихон“. Превозни средства не могат да достигнат до върха на хълма Ондур Улан, затова ще се изкачите пеша до красивия манастирски комплекс. Именно там Занабазар, първият религиозен лидер на Монголия, създава азбуката Сойомбо. Манастирът се намира на 2312 м надморска височина, откъдето се открива прелестна гледка към планинската верига Хангай.

Ще си направите пикник в лагера за обяд сред тази изключителна природа.

А през нощта ще гостувате на монголско семейство. Настаняване в юрта за гости. Любезните домакини ще споделят вечерята си с вас.

Нощувка.


ДЕН 6: /28.08.2017/ Водопада Улан-Цутгалан

Закуска.

Разходка с пони до водопада Улан-Цутгалан, красива 16-метрова водна каскада в долината Орхон. Останалата част от деня ще прекарате с вашия домакин сред животновъдите в долината. Ще се потопите в атмосферата на техния бит, ще се научите да се грижите и доите животните, да правите традиционни млечни продукти или да пасете стадо.

Вечерта ще участвате в подготовката на традиционното монголско барбекю Хорхог, което ще бъде и вашата вечеря.

Нощувка.


ДЕН 7: /29.08.2017/ Долината Орхон-Национален парк „Найман Нуур“, 260 км

Закуска.

Разделяте се с долината, за да навлезете навътре в полите на планината Хангай. Следвайки криволичещия път на височина 2800 м над морското равнище, пристигаме в Националния парк „Найман Нуур“, познат още под наименованието „Осем езера“. Ще потънете в дебрите на красиви кедрови гори и се наслаждавате на свежия въздух. Не е изключено да видите сняг, дори през август.

Настаняване в юрта при местно семейство.

Вечеря - Домашни гозби.

Нощувка.


ДЕН 8: /30.08.2017/ Езерата Найман Нуур

Закуска.

Ден за почивка сред природата. Ще направите преход, който ще ви отведе до най-красивото и най-голямото езеро Ширийт.

След разходката сред природата се завръщате при любезните домакини, където ще имате възможност да се порадвате на малки, но съществени неща в живота, като пиене на чай с мляко или игра на ашици (традиционна игра, наподобяваща игра със зарчета, заместени от животински кости). Това е и последния ден в дома на номадското семейство в планината, с което споделяте всичко от тяхното ежедневие.

Вечеря - домашни гозби.

Нощувка.


ДЕН 9: /31.08.2017/ Найман Нуур- Хонго Хан, 260 км

Закуска.

Днес ще отпътувате към прекрасните скални образувания Хонго Хан. Паркът грабва със своите полупустинни степи, тайгата, зашеметяващите скални формации и дългите пясъчни дюни, характерни за този сух район, наричан още „Мини-Гоби“.За кратка почивка ще направим обяд- пикник. Следва посещение на манастира „Ердене Хамбин“ от XVII в., построен в планината. Манастирът е издигнат от Занабазар в чест на неговия учител монах Ердене.

Настаняване в лагера „Еден“.

Вечеря в лагер „Еден“.

Нощувка.


ДЕН 10: /01.09.2017/ Хонго Хан-Улан Батор, 280 км

Закуска в лагер „Еден“.

Днес ще имате възможност да яздите камили в пясъчните дюни на местността „Елсен Тасархай“, част от „изгубените“ сред планините пясъчни масиви, разпростиращи се на 80 км дължина. Насладете се на уникалната гледка – на препускащи стада диви коне, на обширната степ, на музиката на вятъра, на местните номади, които са неотлъчно до вас в това незабравимо приключение.

Следва последен обяд – пикник насред степта.

Отпътуване за столицата Улан Батор.

Настаняване в Hotel Nine 3* или подобен

Нощувка.


ДЕН 11: /02.09.2017/ Улан Батор-Истанбул-София, 7881 км

Закуска в хотела.

Трансфер до международното летище в Улан Батор. Полет през Истанбул за София в 12.05 ч. Пристигане в София в 20.45 ч.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

* Самолетни билети за международни полети София – Истанбул - Улан Батор –Истанбул - София с включени всички летищни такси и багажи.

* Трансфери летище – хотел – летище.

* Всички екскурзии по програмата.

* 2 нощувки със закуска в Hotel Nine 3* или подобен в Улан Батор.

* 3 нощувки със закуска, обяд и вечеря в традиционни монголски юрти (гер) в лагери, описани в програмата.

* 4 нощувки със закуска, обяд и вечеря в традиционни монголски юрти (гер) за гости при номадско семейство.

* Транспорт с високопроходими коли-японски 4WD или руски 4х4UAZ.

* Шофьор и петрол.

* Екскурзовод на английски език.

* Яздене на пони до водопада Улан-Цутгалан.

* Яздене на камила в местността „Елсен Тасархай“.

* Местни водачи/екскурзоводи за походите.

* Входни такси за всички паркове, музеи и обекти посещавани по програмата.

* Оборудване за храненето на път (сгъваеми маси и столове) и за спане (спални чували).

* Медицинска застраховка на ЗАД „Евроинс“ с покритие 10 000 евро за целия период на пътуването.

* Водач- преводач от агенцията при мин. 18 туристи.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

* Туристическа виза за Монголия – 20 USD, международен паспорт с валидност минимум 6 месеца към датата на влизане в Монголия.

* Обеди и вечерите в столицата Улан Батор.

* Бакшиши.

* Разходи от личен характер.

* Телефонни разговори.

* Турове, неупоменати в програмата.

УСЛОВИЯ

* Забележка: Програмата е от тип „приключенски туризъм“ със средно ниво на трудност. Спането е в традиционни монголски юрти (гер), като настаняването в лагерите е за 2 човека в помещение, а при номадите по 3-4 човека в гер. Храната при номадите е собствено производство. Състои се предимно от месо, млечни продукти, монголско барбекю (месото се готви в съд с топла вода и топли камъни) и пелмени (бузз). Номадите нямат възможност да перат често одеялата за завиване, затова предоставяме на нашите туристи лични спални чували.

* Цената е валидна при група от минимум 18 туриста. Под 18 пътуващи – доплащане 145 евро на човек.

* Краен срок за събиране на групата: 30 дни преди отпътуване.

* Подписан договор за организирано пътуване.

* Плащането се извършва в брой или по банков път.

* Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата.

* Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата.

* Цените са изготвени при курс 1.75 лв. спрямо щ.долар; при увеличение или намаление на курса в рамките на 5%, агенцията си запазва правото да преизчисли посочените цени по курса към датата на крайното плащане.


РЕЗЕРВАЦИИ:

* Депозит в размер на 50% от сумата на човек;

* Доплащане до 45 дни преди заминаването.


УСЛОВИЯ ЗА АНУЛАЦИИ:

В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява платената сума със следните удръжки:

*до 90 дни преди датата на отпътуване - без неустойка;

*от 89 дни до 46 дни - депозита или 50 % от цялата стойност на договора;

*от 45 до 0 дни: 100 % от цялата стойност на договора;


ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ:

Превозвач: TURKISH AIRLINES

* 23.08.2017 TK 1028 SOF-IST 10:00-11:25

* 23.08.2017 TK 342 IST-ULN 19:10-11:05+1

* 02.09.2017 TK 343 ULN-IST 12:05-17:25

* 02.09.2017 TK 1029 IST-SOF 19:25-20:45


Вид използван транспорт:

* Самолет

* Автобус

* Високопроходими леки автомобили

* Яздене на камила

* Яздене на пони


МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ:

Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.


ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ:

Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

email: air@4aholiday.com

tel: 0892 905 025