000758

ЧУДЕСАТА НА ПЕРУ

ЧУДЕСАТА НА ПЕРУЧУДЕСАТА НА ПЕРУЧУДЕСАТА НА ПЕРУЧУДЕСАТА НА ПЕРУЧУДЕСАТА НА ПЕРУЧУДЕСАТА НА ПЕРУЧУДЕСАТА НА ПЕРУ

ЦЕНИ

Маршрут: София - Мадрид - Лима - Куско - Мачу Пикчу - Пуно - Титикака - Колкински каньон - Арекипа - Наска - Паракас - Лима - Мадрид - София

19.02.2021 - 05.03.2021 г.

14 дни / 12 нощувки, 12 закуски, 8 обяда, 3 вечери

Транспорт: самолет от София


С придружител от Фор а Холидей!

Цени:

Настаняване в двойна стая - 3215 EUR

Настаняване в единична стая - 3572 EUR

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО

ДЕН 1 (19.02.2021 г. петък) СОФИЯ - МАДРИД - ЛИМА

Среща на летище София за директен полет до Мадрид в 18.55 ч. Кацане в Мадрид в 21.55 ч. Директен полет за Лима в 00.35 ч. Пристигане в Лима в 06.50 ч. местно време (20.02.2021 г. събота). Посрещане от нашите любезни партньори. Трансфер и настаняване в хотела. Свободно време за почивка. Нощувка.

ДЕН 3 (21.02.2021 г. неделя) ЛИМА

Закуска в хотела. Днес ще разгледаме Лима - „Градът на кралете“. Нашата обиколка на Перуанската столица ще започне с посещение на Мирафлорес - културен, търговски и туристически център в Лима. Той е един от най-проспериращите квартали в града, предимно фокусиран върху туристическата индустрия. Местността е известна с луксозните си търговски обекти, цветни градини, красиви паркове и, разбира се, плажната си ивица. Районът притежава богата история и културно богатство от времето преди Колумб, инките и колониалния период на Перу. Ще посетим емблематичния Парк на Влюбените. Стигаме до Плаза де Армас или Плаза Майор, построен от Франциско Пизаро, испанският конкистадор, основал столицата на Перу. Ще посетим Катедралата, датираща от 18 Януари 1535 г., засегната няколко пъти от земетресенията през 1609 г. и 1746 г., но все още пази първоначалното си величие; Вайсрой Палас, /където в момента се помещава правителството/ - разрушаван три пъти от различни катаклизми и пожари. Ще посетим също Двореца на архиепископа, и City Hall Palace. След това продължаваме към площад Сан Мартин, Пасео де Ла Република, паметника Плаза Грау, в почит на Адмирал Мигел Грау – герой от Войната на Тихия океан.

Продължаваме към авеню „28 Юли“ и авеню „Арекипа“, които водят към Сан Исидро, където се намира пирамидата Уака Уалямарка – древно светилище от периода преди инките. Обиколката завършва в романтичния парк и Тихоокеанското крайбрежие на Лима. ОБЯД - включен в цената.

Свободно време. Възможност за посещение срещу допълнително заплащане на Музея на златото, който съдържа съкровища и великолепна колекция от оръжия от епохата на инките - 30 USD.

Възможност за вечерно мероприятие от 19:30 ч. - посещение на Circuito Magico del Agua. Комплексът от фонтани се намира в рамките на Park de la Reserva на площ от 19 акра. Паркът е открит през 1929 г., затворен между Avenida Arekipa и Paseo de la Republica. През 2007 г. се променя с изграждането на Магическата водна верига, състояща се от 13 осветени фонтани, като някои от тях се издигат на височина от 80 метра над земята... Фонтаните в Лима са признати за най-голям проект в света и са вписани в книгата на Гинес - цена 15 USD.

Връщане в хотела. Нощувка.

ДЕН 4 (22.02.2021 г. понеделник) ЛИМА - КУСКО

Закуска в хотела. Трансфер от хотела до летището. Полет до Куско. Пристигане, среща на летището в Куско и трансфер до хотела. Кратка почивка

Обзорна автобусна обиколка на Куско. Посещение на Храма на Слънцето Кориканча - най-важният религиозен център на империята, върху който испанците са построили църквата Санто Доминго, Катедралата и Плаза де Армас - място, където са се празнували най-големите религиозни празници.

След обяд продължаваме към стръмния път над града, за да се запознаем с най-внушителния строеж от епохата на Инките - впечатляващата крепост Саксайхуаман. Разположена е на 3570 м. над морското ниво. Тук ще посетим религиозния сектор, военния сектор, трите бастиона, баните на инките.

Ще разгледаме още руините на храмТамбомачай, храма Кенко и червената крепост Пука-Пукара.

Връщаме се в града. Любезните партньори са ни подготвили да се насладим на НАЦИОНАЛНА ВЕЧЕРЯ С БОГАТА ФОЛКЛОРНА ПРОГРАМА - включена в цената!

Връщане в хотела. Нощувка.

ДЕН 5 (23.02.2021г. вторник) КУСКО - МАЧУ ПИКЧУ - КУСКО

Закуска в хотела. Трансфер до гарата. Придвижване с влак до Агуас Калиентес. Отправяме се с автобус до Изгубения град на инките - Мачу Пикчу, считан за най-мощния енергиен център в Южна Америка. Мачу Пикчу или "стар връх" от езика кечуа се намира в 112 км. северно от Куско. Разположен е на левия бряг на река Урубамба на близо 3000 м.н.в. Пътуването от градчето Мачу Пикчу до комплекса се извършва с миниван, като след изминаването на отсечка от 8 км зигзаг по павиран път, се озоваваме пред вратите на комплекса. Научното откритие за съществуването на Мачу Пикчу е направено от д-р Хирам Бингам през 1911 г. по време на второто му пътуване до Перу. На територията на Мачу Пикчу има повече от 200 строителни съоръжения. Като цяло това са храмове, резиденции, складове и други помещения. В голямата си част те са изработени от добре обработен камък и плътно прилепнали една в друга плочи.

Предполага се, че там са живеели до 1 200 души, които се прекланяли пред бога на Слънцето (Инти) и отглеждали селскостопански култури на терасите. В комплекса са разположени също гробница или мавзолей, слънчев часовник , както и много подземни тунели. Гробището се намира върху източните тераси и се охранява от т.нар. "пазител на мъртвите". По време на разкопките, са открити 138 тела, 109 от които принадлежат на жени. Благодарение на факта, че завоевателите не са знаели за неговото съществуване, Мачу Пикчу е добре запазен и не е повлиян от големи природни катаклизми.

Следобед - слизане до Агуас Калиентес. ОБЯД в националния ресторант "El MAPI" - включен в цената. Свободно време за закупуване на сувенири и връщане с влак до Куско. Трансфер до хотела, настаняване. Нощувка.

ДЕН 6 (24.02.2021г. сряда) КУСКО

(Свещена долина на инките) Закуска. Свободно време в Куско. За тези, които желаят, екскурзия до Свещената долина на инките - 80 USD. Ще посетим панаира на изкуствата в град Писак (тук можете да закупите керамика, сувенири, сребърни и кожени изделия.) Ще се разходим и в зоопарка Ауанаканча, където можем да нахраним очарователните животни като Лама, Алпаки, Хуанако и Викуна. Ще се запознаем и участваме в процеса на изработка и боядисване на вълна. Продължаваме към Олантайтамбо покрай р. Урубамба. Разглеждане на Крепостта. ОБЯД на бюфет в националния ресторант „Муня” - включен в цената. Връщане в Куско. Нощувка.

ДЕН 7 (25.02.2021 г. четвъртък) КУСКО - ПУНО

Закуска. Отпътуваме за град Пуно с автобус по живописен маршрут със спирки на места с културно-историческо значение: Пикилакта – древен град от империята Уари, управлявала Андите преди възхода на инките; бароковата църква „Сан Педро“ в Андауайлияс, наричана „сикстинската капела“ на Америка заради прекрасните й фрески; Храма на Виракоча в Ракчи – религиозен и административен център на инките. ОБЯД в Сикуани - включен в цената. Пътуването продължава през планинския проход Ла Рая, разположен на 4400 м надморска височина. Приблизително в 17.00 ч. - пристигане в Пуно. Градът е разположен на брега на езерото Титикака, което се счита за най-плаваемото високопланинско езеро в света. Именно тук Тур Хейердал е построил своя известен сал от тръстика „Кон-Тике“. Настаняване в хотела. Нощувка.

ДЕН 8 (26.02.2021 г. петък) ПУНО - ЕЗЕРО ТИТИКАКА

Закуска в хотела. Днес ще се отправим на вълнуващо приключение до езерото Титикака. Това е най-високо разположеното плавателно езеро в света. Размерите му са дължина - 176 км и ширина около 50 км. На места дълбочината му достига до 300 метра. Ще видим плаващите острови Урос. Те са разположени на около 4 км. от бреговете на Пуно или на 20 мин. път с моторна лодка. Тези плаващи острови са повече от 40 на брой, направени от слоеве слама и тръстика, която расте в изобилие в езерото. Обитавани са от потомците на древната етническа група, известна като Урос, които, след като са били отхвърлени от Инките при навлизането им в района, не са имали друг избор, освен да живеят като изолирани общности в друга част на региона. Те живеят в крайна бедност и основният им поминък е риболов, отглеждането на няколко вида зеленчуци и добива на Тотора - слама. От нея те изграждат къщите и лодките си. Те оцеляват продавайки малки занаятчийски предмети, които сами произвеждат.

По обяд се отправяме към остров Такиле. Това е най-големия остров и се намира в сърцето на езерото. Красотата на мястото и плодородието на земята са достатъчни аргументи кралят на Испания да го провъзгласи за Колониална Хасиенда. За изкуството на тъкане, островът е обявен от ЮНЕСКО за шедьовър на устното и нематериално наследство на човечеството“ през 2005 г. ОБЯД в местен ресторант - включен в цената.

Той се намира на 2 часа път с лодка от Пуно и е населен с общност, наречена „такиленьос” друга индианска народност, говорещи езика кечуа и също запазили древните си обичаи и атрактивни традиционни облекла. Те живеят щастливо, защитени от слънцето и боговете на планината, запазвайки все още обичаите на предците си. На пристанището, ще ни посрещнат жители, облечени в типично местно облекло. Ще трябва да се изкачим по пътека за достигнем на града и да се насладим на инкските руини.

Връщане в хотела. Нощувка.

ДЕН 9 (27.02.2021 г. събота) ПУНО - КОЛКИНСКИ КАНЬОН

Закуска. Отпътуваме с удобен автобус до Колкинския каньон. Каньонът се намира в южната част на Перу, високо в планинската верига Анди. Това е най-дълбокият каньон в света.

Бездънната клисура, издълбана някога от река в живописната и малко позната част на Андите, крие очарование и екстремни гледки. Каньонът изглежда като прорязана с нож дълбочинна пропаст, в подножието на която тече река Колка, а в обратната посока – сякаш врязани в небето на 3 200 м. височина се издигат заснежените върхове на планината.

По-ниските участъци около каньона са терасирани и се използват от местните за отглеждане на различни селскостопански култури. На това почти мистично място се среща птицата кондор, чийто размах на крилете може да достигне до 3 м.

Долината на вулканите е местност в каньона Колка, която изглежда като илюстрация от научно фантастичен разказ. От дъното на тази долина се извисяват 86 хълма с конусовидна форма и внушителната височина от 300 метра.

Настаняване в хотела. ВЕЧЕРЯ - включена в цената. Нощувка.

ДЕН 10 (28.02.2021 г. неделя) КОЛКА - АРЕКИПА

Закуска. Рано сутринта ще се отправим към наблюдателната площадка на Крус дел Кондор, най-високата точка в Колка Каньон. От там се открива незабравима гледка към каньона, в дъното на който тече река Колка на дълбочина 1200 m. Каньонът се смята за на-дълбокият в света – два пъти по-дълбок е от Гранд Каньон в САЩ. С вълнение ще проследим полета на реещи се кондори. ОБЯД - включен в цената.

Продължаваме за град Арекипа, който се намира в южната част на Перу. Разположен е в подножието на вулкана Ел Мисти в Андите, на 2380 м. надморска височина. Настаняване в хотела. Нощувка.

ДЕН 11 (01.03.2021 г. понеделник) АРЕКИПА - НАСКА

Закуска. 09.00 ч. Обиколка на Арекипа с посещение на манастира Санта Каталина, централния площад, католическите катедрали и наблюдателната площадка на Янауар. В 13.30 ч. Отпътуваме от Арекипа за Наска с комфортен спален автобус. ОБЯД в автобуса - включен в цената. Град Наска е основан от испанците през 1591 г. Разположен е в крайбрежната пустиня Наска. Пустинята Наска е известна с гигантските си рисунки на животни, хора и геометрични фигури, които могат да се видят само от гледка от птичи поглед.

Настаняване в хотела. Нощувка.

ДЕН 12 (02.03.2021 г. вторник) НАСКА - ПАРАКАС

Закуска. Трансфер до летището за вълнуващ ПОЛЕТ НАД ЗАГАДКАТА НАСКА.

Днес ще имаме възможността да се докоснем до една от загадките на нашето време - платото Наска. То е разположено на южното Тихоокеанско крайбрежие на Перу. На около 20 км. Североизточно от града. Рисунките представляват древни линии, начертани на земната повърхност, намиращи се на територията на пустинята Наска в Перу, на около 400 километра от Лима. Те са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1994 година. Счита се, че са създадени от племена, известни като култура Наска, чиято цивилизация е била развита през периода от 200 г. пр.н.е. докъм 600 г. Тези линии варират от обикновени линии, представляващи прави, триъгълници, спирали до много по-сложни и стилизирани рисунки на паяк, китоподобни, колибри, лама, маймуна, риба, влечуги, цветя и други. Най-големите са с дължина 270 метра, а общата им площ е 500 квадратни километра.

Според учените техниката на изрисуване на тези фигури е особено проста. Пустинята има сиво-бял цвят на пясъка, покрита е изцяло с отломки или тъмни камъчета с няколко сантиметра в диаметър, съставени предимно от желязо и манган. Тя е образувана преди милиони години от фрагментиране на големи скали, причинено от температурните амплитуди в района. За да образува линия или геометрична форма, човек е трябвало само да вземе от горния слой на пустинята и да я огради с малките камъчето, които да я подчертаят. Въпросът е как са успели да направят толкова точни фигури с особено големи размери.

След невероятното изживяване, се отправяме към Паракас. Паракас е столица на област Паракас в региона Ика в Перу. Той е малък пристанищен град обслужващ туризма.

Името му означава “дъжд от пясък”. Тук много често е ветровито и дъждовно, а въздушните течения понякога носят и пясъчни насипи над града, които се изливат над него заедно с дъжда. Затова и Паракас е наречен именно така.

На 7 септември 1820 година по време на експедицията му точно тук изследователят Хосе де Сан Мартин акустира с цели шест кораба.

Настаняване в хотела. ВЕЧЕРЯ - включена в цената. Нощувка.

ДЕН 13 (03.03.2021 г. сряда) ПАРАКАС И ОСТРОВИТЕ БАЛЕСТАС

Закуска. 08:00 ч. - Екскурзия до островите Балестас, които представляват Национален Парк на Перу. Посещавайки островите Балестас ще се докоснем отблизо до изключително разнообразната фауна на Южна Америка - морският лъв, морска видра, пингвин Хумболт, Перуански пеликан, черна скимера, Перуански Рибояд, Корморанът Гуанай и много други.

От полуостров Паракас можем да видим и уникалната скална рисунка Candelabro de Paracas или в превод от испански - Полилей на Паракас. Името „Полилей“ е доста образно - съмнително е целта на авторите на това „изкуство“ да изобрази интериорен елемент на хълма. Местните жители, християни, преименуват геоглифа на "Три кръста" (На испански: Las Tres Cruces), а индийците наричат рисунката просто "тризъбец".

Андийският канделабрум от Паракас е геоглиф, „нарисуван“ под формата на огромен тризъбец по склона на 400-метрова планина. Моделът е оформен от канали, изкопани на повърхността на планински склон, който се състои от червен порфир - червеникава вулканична скала. Формата на изображението е достатъчно загадъчна и сложна, за да се опише.

Някои хора го намират подобно на кактус, други смятат, че изображението прилича повече на огромен трицириум - свещник с три „рога“, това е и канделабриум: основният ствол е разделен на 3 клона, всеки от които от своя страна също се разклонява. Две странични клона са украсени с изображения на човешки фигури, змии и саламандри. Височината на „Candelabra“ е 128 m, а ширината е приблизително. 100 m, дебелината на линиите е от 1,5 до 4 m, а дълбочината на каналите на места достига 2 m.

Централната ос има вид на бразда, сякаш е изкопана от гигантска брана или кораб, който се е търкалял по склона в морето. Два странични клона са по-тесни и по-малки.

ОБЯД - включен в цената. Следобед се отправяме към Лима с автобус. Настаняване в хотела. Нощувка.

ДЕН 14 (04.03.2021 г. четвъртък) ЛИМА - МАДРИД - СОФИЯ

Закуска. Свободно време. Трансфер до летището за полет до Мадрид в 20.45 ч. Кацаме на летище Мадрид в 17.15 ч. на 05.03.2021 г. Излитаме за София в 22.35 ч. и пристигаме в България в 03.00 ч.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

* Самолетни билети София – Мадрид – Лима – Мадрид - София с включени ръчен и чекиран багаж

* Самолетен билет Куско – Лима (позволен багаж до 25 кг. и 5 кг. ръчен багаж с размери 40cm x 32cm x 20cm.)

* Летищни такси по всички полети (подлежат на препотвърждение)

* 3 нощувки със закуски в хотел "San Agustin Exclusive" 4* в Лима

* 3 нощувки със закуски в хотел "Dorado" 4* в Куско

* 2 нощувки със закуски в хотел "Tierra Viva" 3"+ в Пино

* 1 нощувка със закуска в хотел "Refugio" 4* в района на каньона Колка

* 1 нощувка със закуска в хотел "San Agustin posada de Monasterio" 3* в Арекипа

* 1 нощувка със закуска в хотел "Alegria" 3* в Наска

* 1 нощувка със закуска в хотел "San Agustin Paracas" 4* в Паракас

* 8 обяда

* 3 вечери, 1 от които е национална с богата фолклорна програма

* Всички трансфери по програмата с категоризиран и комфортен автобус

* Сити тур на Лима

* Обзорна автобусна обиколка на Куско

* Билети за влака от Куско до Агуас Калиентес.

* Посещение на Мачу Пикчу

* Целодневна екскурзия до плаващите острови в ез. Титикака

* Посещение на каньона Колка, известен като Изгубеният град на инките.

* Обиколка на Арекипа

* ПОЛЕТ НАД ПЛАТОТО НАСКА - известна с гиганстки рисунки и геометрични фигури

* Екскурзия до островите Балестас - малкият Галапагос

* Входни такси за посещаваните обекти

* Рускоезичен преводач по време на екскурзиите

* Медицинска застраховка Живот с Асистънс с покритие 30 000 EUR

* Водач - придружител от фирма Фор а Холидей

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

* Посещение на музея на златото в Лима - 30 USD

* Посещение на най-големия комплекс фонтани в света, регистриран в книгата на Гинес - 15 USD

* Екскурзия до Свещенната долина на инките - 80 USD

* Бакшиши за шофьори и водачи – около 50 USD

* Напитки и изхранване, извън включените в цената

УСЛОВИЯ

УСЛОВИЯ И НАЧИН НА ЗАПИСВАНЕ:

За резервация е необходим депозит от 1000 EUR. Доплащането може да бъде извършено на 2 пъти, като остатъкът е дължим до 31.12.2020 г.

ОТСТЪПКА ПРИ ГРУПА ОТ МИНИМУМ 6 - 150 EUR НА ЧОВЕК!!!

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

* Валутни курсове: 1 USD = 3.38 PEN (перуанско ново сол) към 24.04.2020 г.

* Часово време: В Перу няма лятно часова време. Часовата разлика между Перу и България е -7 часа.

* Щатският долар се приема в повечето магазини, ресторанти и бензиностанции по курса за деня. Желателно е да се обменя валута в местна банка, обменно бюро или в хотела. Може да се ползва и плащане с кредитна карта, но предимно в големите градове.

*Напрежението в електрическата мрежа на Перу е 220V, 60Hz. Щепселите и контактите са няколко вида. Освен стандартните за България, в Перу се използват и контакти от американски тип. За всеки случай носете с вас адаптер и накрайник.

* Екскурзията се предлага за група до 20 туриста.


МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ:

Няма задължителни ваксини за районите, включени в програмата!

Екскурзията не се препоръчва на хора над 70 г, с проблеми на дихателните органи и сърдечно-съдова система или двигателни проблеми. Препоръката е съобразена с посещаване на места с висока надморска височина.


ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ:

Българските туристи могат да пребивават в Перу до 90 дни без виза. Паспортът трябва да е с валидност поне шест месеца от датата на влизане в страната.


* Авиокомпанията си запазва правото на промяна на часовете на полетите. Евентуална промяна в часовете на полетите не може да бъде повод за отказ от пътуване.

email: air@4aholiday.com

tel: 0892 905 025