000605

КАВКАЗКА ПРИКАЗКА - ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯ

КАВКАЗКА ПРИКАЗКА - ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯКАВКАЗКА ПРИКАЗКА - ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯКАВКАЗКА ПРИКАЗКА - ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯКАВКАЗКА ПРИКАЗКА - ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯ

ЦЕНИ

Тбилиси - Ереван - Арарат - Казбеги - Мцхета - Кутаиси - Кахетия

28.04.2021 - 10.05.2021

13 дни / 12 нощувки със закуски и вечери

Транспорт: самолет от София

ПОТВЪРДЕНА!


Цена на човек, настанен в двойна стая - 2680 лв.

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО

ДЕН 1 / 28.04

Полет София – Варшава – Тбилиси. Среща на летището в 12:30 ч. за полет в 14:20 София-Варшава. В 22:15 полет Варшава-Тбилиси. Пристигане в 03:55 ч на 29.04. Трансфер до хотела.

ДЕН 2 / 29.04

Настаняване. Почивка. Закуска. Туристическа обиколка на града - историческия център: районът Шардени, Смокиновата долина, Тифлиските серни бани (Тифлис е името на града до 1936г), моста на мира. Свободно време.

Създаден в средата на V век, обявен за столица от Давид Строителя в средата на дванадесетото столетие, познал нашествията на перси, араби, селджуци, руснаци – и днес Тбилиси впечатлява с красота и величие. Гордо се извисява над града крепостта Нарикала /изкачване с лифт/, от хълма с Метехския храм наблюдава поданиците си и приветства гостите на Грузия легендарният цар Вахтанг Горгасали, часовникът на старата градска кула отмерва времето. Очарователните малки улички крият неподозирани тайни и съкровища като най-древната постройка в града - църквата Анчисхати от ІV век, величественния храм "Св. Троица" – един от най-големите в православния свят, знаменитите серни минерални бани. За най-старата от тях - Ираклиевата още през ХVІ век спорят грузинските князе и руското царско семейство, на тях се възхищават Пушкин и Александър Дюма (баща), тук се случвали най-важните събития в живота на жителите на града.

Вечеря. Вечерна разходка. Нощувка.

ДЕН 3 / 30.04

Закуска. Отпътуване за Ереван. /270 км. Обзорна обиколка на арменската столица: каскадния комплекс – система от пет тераси, стъпаловидни преходи, водни каскади и цветни лехи с 50-метровия монумент на върха, свързващ централната и северната части на града; площад „Република“, прекрасната сграда на Операта, Северният булевард; посещение на сувенирния център Вернисаж; посещение на конячен завод с дегустация на няколко вида коняк.

Арменската столица е град на 2800 години. И макар не винаги да е бил столица, през всичките години Ербуни – Ереван е в сърцето на всеки арменец. Розовият град – заради сградите от розов туф, придаващи особено сияние, Зеленият град – заради многото паркове и градини. Сърцето на Армения.

Вечеря в национален ресторант с програма. Нощувка.

ДЕН 4 / 1.05

Закуска. Отпътуване към град Горис. По пътя посещение на манастира Хор Вирап; посещение на средновековния манастир Нораванк; посещение на пещерния град Хнзореск.

Планината Арарат е свещена за арменците. Днес тя е на територията на съседна Турция. Но може да се види най-добре от манастира Хор Вирап ( „дълбок затвор“) – свято място не само защото е в подножието на библейското плато, където според преданието спрял Ноевият ковчег, а и защото тук е началото на християнска Армения. Още може да се види подземния затвор, където цар Трцет III държал в плен Св. Григорий Просветител чак докато повярвал в неговия Бог. И така през 301 година Армения става първата страна, приела християнството като официална религия. А над мястото на някогашния затвор, където през V век бил построен малък параклис, през 642 година вече се издигал манастир, дълги години служил като главен духовен център и резиденция на Католикоса.

Манастир – Нораванк /Новият манастир/. Седем столетия ни делят от създаването му и красивата легенда за построяването на главния храм: влюбила се в младия архитект Момик дъщерята на цар Орбелян, а той обещал, че ще благослови любовта им, ако за три години момъкът построи най-прекрасния храм на земята. Когато черквата била завършена, младият майстор седнал на купола да се порадва на красивата природа, унесен в мечти за щастливото бъдеще с прекрасната си възлюбена. Така и не усетил, кога зад него се приближил нает от царя слуга и го блъснал на земята. Опитал да се задържи за един огромен камък, но той паднал заедно с него и станал надгробният му паметник. Какво се случило с девойката историята мълчи – но гробът на младия архитект до днес напомня за таланта му и построеното от него в името на любовта.

На склоновете на дълбока клисура на 1580 м.н.в е пещерният град Хнзореск. Никой не знае кога и как се заселват тук първите хора, как са превърнали естествените пещери в домове и защо никой никога не е успял да превземе селището с поетичното име Ябълков град. Тук е погребан народният герой Мхитар Спарапет, защитник от персийски и турски нападения, тук са и руините на два средновековни храма, а от 2012 година мъртвия град и днешното село са свързани с висящ мост – най-новата местна гордост и забележителност.

Вечеря и нощувка в Горис - малко красиво градче с прекрасна природа.

ДЕН 5 / 2.05

Закуска. Отпътуване за Ереван. По пътя посещение на манастира Татев с най-дългата двойна лифтова линия в света; каменната гора Зорац Карер. Фотопауза при най-високия водопад в Армения Шаки.

Първа спирка - едно от най-красивите места в Армения. И най – духовните. Защото построения през IV век на местото на езическо светилище манастир Татев още след 848 година е училище, а през XIV– XV в и средновековен университет, чиито възпитаници – монаси разнасят знанието по цялата арменска земя. На ръба на високо плато на р. Воротан оцелява след многобройни вражески нападения и разрушения, възстановява се след катастрофални земетресения. И предлага най-необичайният и вълнуващ начин да се стигне до него – с вписаният в Книгата на Гинес почти 6 километров лифт, наречен „Крилете на Татев“, само за 12 минути.

Наричат каменната гора Зорац Карер (Караундж) арменският Стоунхендж. Древната обсерватория крие много тайни, които бавно и постепенно разкрива на съвременния човек. „Говорещите камъни“ или „Камъните-воини“ на мегалитния комплекс са уникално място, а потапяйки се в мистиката на древни ритуали може би наистина ще си тръгнете от там по-богати, по-здрави, по-щастливи….

Пленителен е най-високият водопад в Армения Шаки. А името на коя красива девойка носи и защо ще разберем, любувайки се на чистите планински води.

Вечеря в Ереван с дегустация на най-вкусните сърми в Армения. Нощувка.

ДЕН 6 / 3.05

Закуска. Отпътуване за Ереван – по пътя посещение на Амбердската крепост, планината Арагац и езерото Кари. Паметника на арменската азбука, манастира Сагмосаванк и устието на река Касах.

Арменската митология разказва за двете сестри Арарат и Арагац, които много се обичали, но веднъж се скарали така жестоко, че били прокълнати да останат разделени навеки. Великият Григорий Просветител е погребан близо до Арарат, но именно на Арагац се изкачвал да се моли за арменския народ. И когато това ставало нощем, от небето се спускало неугасващо кандило. Казват, свети и до днес, но го виждат само посветените… Дали ще го видим?

Арагац е най-високият в Армения планински масив с четири върха, най-високият от които е 4090м. Между тях се намира вулканичен кратер, дълбок 350м., преобразуван в ледников циркус. А на един от склоновете на височина 3190м. е красивото езеро Кари.

Историко-културният резерват „Амбердска крепост“ се намира на южния склон на Арагац на височина 2300м. над красива долина над реките Аркашан и Амберд. „Ампери берд“ – „крепостта в облаците“ отдалече грабва вниманието с кулитена фона на планината. Княз Ваграм получава построената през VII век крепост като дар за заслуги пред родината и преди да я продаде на князете Багратуни, построява храм, превръща крепостта в град, който съществува до ХIII век, когато отначало заради селджукските нападения през XI век обезлюдява, а по-късно, през 1236г. е окончателно изоставен. От крепостта към долината водят много тайни тунели, някои от които са запазени и до днес. Проследени са и 4 км от водопроводната мрежа на Амбердския замък, запазена е част от банята. Тук до стените на крепостта се е приютила единствената действаща черква на територията на национален резерват. Построена е през 1026г. по заповед на княз Ваграм, както е отбелязано на един от камъните в храма, по-късно става резиденция на епископа. След 1949 г почти 50 години черквата се възстановява, но става действаща едва през 2017 г.

И друго свято място в района - манастирът Сагмосаванк, разположен над високата долина на река Касах. Построената през 1215г. черква Сион, както и издигнатият година по-късно храм „Св.Карпет“ в съседния манастир Ованаванк, са основани от Айраратския княз Ваче Вачутян, типични за арменската храмова архитектура от XIII век. Малко по-късно е осветена и черквата „Св.Богородица“, изградени са библиотека и други манастирски постройки. Имало е и защитна каменна стена, която не е оцеляла до наши дни.

През 405 година бившият духовник от арменския царски двор Месроб Машдоц приспособява към новите условия (приетото през 301 г. християнство) старата арменска азбука. Близо до село Арташаван е Мемориалът на буквите – комплексът включва паметници на великите арменски будители и 39 гигантски букви, създадени през 2005г. по повод 1600- годишния юбилей на арменското а-б-в…

И за да не се забравя колко е важна за арменците годината 301 – уникален кръст с височина 33м. и направен от 1720 по-малки кръстове до 2021г всяка година добавя още по един към многото – за да е жива паметта за последователите на Спасителя.

Вечеря. Нощувка.

ДЕН 7 / 4.05

Закуска. Посещение на манастира Герхард (ЮНЕСКО); посещение на единствения езически гръко-римски храм в региона Гарни Паган; каньонът на р. Азат – симфонията на камъните.

Герхардския манастир неслучайно е едно от най-посещаваните места в Армения. Може би защото е създаден е в поречието на р. Гохт от самия Св. Григорий Просветител през IV век. Може би заради способността му да оцелява и се възражда цели 16 века. Или пък заради уникалната архитектура на запазените пещерни храмове, вкопани в скалите, откъдето идва най-старото му име „Айриванк“, т.е. „пещерен манастир“, както и по-новите средновековни сгради. Като добавим и копието на Лонгин, донесено тук от Св.Тадей, с което е прободен Спасителя и заради което днес наричат манастира „Герхардванк“ – т.е. „манастирът на острието“, а и още много други реликви – няма как да го пропуснем.

Край с. Гарни е единственият изцяло запазен езически храм в класически гръко-римски стил с йонийски колони на Кавказ след приемането на християнството. Като по чудо оцелял през вековете е символът на предхристиянска Армения, посветен на слънчевия бог Хелиос - персийския Мхер и по-късно Митра, впечатляващ с размерите и великолепието си.

Гала вечеря и нощувка в Ереван.

ДЕН 8 / 5.05

Закуска. Отпътуване за Тбилиси. По пътя посещение на езерото Севан. Преминаване през Националния парк Дилижан, разходка по улицата на занаятите в старата част на градчето Дилижан. Манастирът Агарцин.

И още една светиня – тайнствено място потънало в зеленина. Легендата разказва, че когато през Х век тук дошли първите монаси, видели високо в небето игра на орлите, приели го като знак и основали манастира, който нарекли Агарцин ( „игра на орлите“) За три столетия тук изградили три храма, тук е и гробницата на знаменитите грузински князе Багратиони….А в края на клисурата едно огромно орехово дърво, връстник на обителта, пази манастира за вечни времена.

Вечеря с шоу програма в Тбилиси. Нощувка.

ДЕН 9 / 6.05

Закуска. Отпътуване към Казбеги по знаменития военно-грузински път. Посещение на Ананури (XIV – XVIII вв.)/ ЮНЕСКО/ (65км) . Фотопауза при най-известния зимен курорт Гудаури/55км. и Арката на дружбата. Посещение на Степанцминда и Троицкия манастир Гергети.

Военно – грузинският път е връзката между Грузия и Русия през Северна Осетия по Кавказкия хребет. Името му се превежда от осетински като „Небесната клисура“ и вече три столетия 208 км не просто свързват кавказките народи. От тук са минавали много знаменитости, възхищавали се на изумителните природни гледки и на гения на хората, прокарали през планината един от най-красивите пътища, отмаряли на Кръстовия проход… Припомняли си страшното срутване на огромна маса лед през 1832 година, гледайки Ермоловския камък, припомняли си стихове на Пушкин и Лермонтов…

Спирали при Ананури – важна отбранителна крепост-замък, защитавала Тбилиси откъм Дарялското дефиле в продължение на повече от 400 години и охранявала прохода през Кавказкия хребет към Русия по пътя на коприната. Седалище на грузинските еристави (князе), родово имение с военно укрепление и построен през 1689г храм „Успение Богородично“ – един от най-добрите образци на грузинската архитектура от епохата на късния феодализъм – и прекрасен изглед към Жинвалския язовир. И мястото, където се срещат водите на Бяла и Черна Арагва, но не се смесват – още една шега на майката природа.

Напред към Гудаури – тук, в подножието на Кръстовия проход, спирали уморените пътници. Днес някогашното селце се е разрастнало и разделило на Горно, Долно и Ново Гидаури , по-близо или по-далеч от 6-те лифта. Но все така зашеметяващ е изгледа към долината, често описван в литературата. Тук Лермонтов чува историята на героя на нашето време Печорин, тук пише стихове, посветени на планината „Славно място е тази долина, скали, увенчани с чинари…“

И така до Степанцминда (старо име Казбеги) – само на 12 км от границата с Русия. Предлага прекрасна гледка към Казбек / „ледения връх“, 5034 м.н.р./, най-високият връх в Европа. А манастирът „Св.Троица“ в подножието му в Гергети е един от най-високо разположените –на 2170м.н.р. И до него ще се изкачим с джипове 4х4х.

Връщане в Тбилиси. Вечеря с дегустация на няколко вида хинкали. Нощувка.

ДЕН 10 / 7.05

Закуска. Отпътуване за старата столица Мцхета, посещение на храмовете Джвари (VI век) и Светицховели ( XI век), ЮНЕСКО. Отпътуване за Гори – родния град на Сталин. Посещение на пещерния град Уплисцихе /ЮНЕСКО.

Само на 20 км западно от Тбилиси е най-старият грузински град Мцхета. И най-святото място за всеки грузинец. Другото е само на няколко километра – Светицховели („животворящият стълб“). Това е катедралният храм, съхраняващ свещения хитон, с който е бил погребан Исус. Началото му е в V век и е свързано с великият владетел Вахтанг Горгасали, днес посреща многогбройните си посетители във вида си от XI столетие. А хитонът не е единствената реликва……

Гори е едно от най-старите селища в страната, но е по-известно като родния град на Сталин. Посреща ни с внушителен паметник на вожда и въпреки превратностите на времето под стъклен похлупак е запазена малката къщурка – роден дом на Йосиф Джугашвили . Редом е огромната сграда, посветена на неговата дейност и събрала подаръците, получени от Йосиф Висарионович. Включително и от България. А за желаещите да се докоснат по-отблизо до толкова спорната днес фигура – личният вагон на Сталин, същият, с който пътува до Техеран, Ялта, Потсдам… В центъра на града се извисява огромен, подобен на кораб хълм. И върху него гордо се издигат стените на крепостта Горисцихе, които времето и голямото земетресение през 1920 година не са успели да разрушат.

12 километра ни делят от едно от най-интересните места в Грузия Уплисцихе, скрито от околния свят от планината и река Кура. Град на 3 000 години, изоставен едва през XIX век. Изсечен във вулканичните скали на Кварнакския хребет подобно на набатейската Петра, древна култура, близка до хетската и урарту. Езическата духовна столица, до последно съпротивлявала се на християнските мисионери. И запазила спомена за легендарния си създател Уплос – праправнук на Ной. А може би това е „Божията крепост“ – от грузинското „Упали“ („Бог“)? От някогашните над 700 пещери днес са оцелели едва около 150, а от IV век нататък селището става добре оформен градски център с елинистичен театър, аптека, водопровод, водохранилище, многобройни тайни тунели, запазена до днес пещера – тронна зала. Има и християнска черква – на местото на езически храм през Х век е издигната „Уплиссула“ – „Душата на Бога“. Може би именно тук през XIII век се е венчала знаменитата грузинска царица Тамара….Така казват.

Отпътуване за Кутаиси - вечерна разходка. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 11 / 8.05

Закуска. Отпътуване към резервата Сатаплия – посещение на едноименната карстова пещера, разходка в колхидската гора с реликтни и ендемични растения, фотопауза от стъклена площадка; посещение на манастирите Гелати и Моцамета, посещение на Катедралата Баграти.

Кутаиси - построен е на двата бряга на една от най-големите реки в Грузия, свързани с красиви мостове. Името му означава „каменен“ – такъв е бил в древността, когато каменните му постройки били издигнати само на десия бряг на Риони. Тогава вярвали, че тази река разделя Европа от Азия и тук се срещат двата континента – името Риони на латински означава „среща“. А Кутаиси е градът на месец май и розите. Втори по-големина в Грузия със своите 150 хиляди жители. Град, за който се споменава от VI век преди Христа и на който византийският историк и писател Прокопий Кесарийски дванадесет столетия по-късно посвещава множество страници. Защото това е столицата на колхите – така наричали някога грузинците, а Колхида е пазела Затното руно. Столица и на Абхазкото царство от VIII до XIII век. И днес е столица – на провинция Имеретия. Исторически център на грузинската просвета и духовност и динамичен съвременен град. От 2012 до 2018г. тук е преместен Парламентът на Грузия – днес модерната футуристична сграда е дом за няколко институции.

ЮНЕСКО не остава безразлична към културно-историческото наследство на Кутаиси. Под защитата на организацията до 2017 г. бяха руините на Багратската катедрала – една от най-значимите черкви в страната. Издигната е от Баграт III като главен храм на обединеното грузинско царство още през 1003 г. и посветена на Св.Успение Богородично, пищно украсена с каменни резби и великолепни мозайки. Век по-късно тук е коронясан Свети цар Давид Строителят от династията на Багратионите, най-великият и успешен владетел в грузинската история. Времето и набезите на многобройни врагове разрушават храма и през 2012 година започва неговото възстановяване. Заради нарушенията в автентичността на катедралата тя е премахната от списъка на ЮНЕСКО през 2017 г., но там остава величественият манастир Гелати, отдалечен само на няколко километра. Основател на Гелати е самият Давид Строител, който е не само блестящ стратег и воин, но и провежда редица реформи, основоположник на училища и школи, а най-важната е близо до родния му Кутаиси – Гелатската академия. Едно от най-популярните места за поклонение - тук е и погребан Свети цар Давид Строител. А през XVIII век към комплекса се добавят още две черкви: „Св.Георги“ и „Св.Николай“, както и триетажна камбанария. Изключителни са стенописите в главния храм от XII до XVIII век – тук могат да се видят и великолепни портретни изображения на грузински владетели.

А манастирът Моцамета е посветен на Св. Св. Давид и Константин - канонизираните още в ранното средновековие братя-благородници Давид и Константин Аргвати, организирали и оглавили въстание срещу арабите през VIII век. Когато попадат в плен, те са жестоко измъчвани и убити, защото отказват да приемат исляма. Според легендата труповете им били хвърлени в река Цкаптицели, която почервеняла от кръвта им (името и означава „червена вода“). Когато местните хора намират телата им, чуват Божия глас, който им заповядва да тръгнат на изток и да спрат, когато изгрее слънцето. Това се случило при останките на древен християнски храм, където те били погребани и около гроба им бил създаден манастирът Моцамета -„место на мъчениците“.

Имеретия е не само храмове и манастири. И преди да се впуснем в дебрите на историята ще се насладим на природния резерват Сатаплия, горд с карстовите пещери , една от които ще посетим. Ще се разходим из колхидската гора за да видим растения от времето на Сътворението и такива, които се срещат само тук, ще видим следи от динозаври и ще се възхитим на красотата на Кавказ от стъклената наблюдателна площадка на връх Сатапли - най-високата точка на резервата.

Вечеря и нощувка в Кутаиси.

ДЕН 12 / 9.05

Закуска. Отпътуване към Източна Грузия – район Кахетия. Един ден, посветен на виното и грузинските традиции. Първа спирка - винарски комплекс и първа среща с местните винарски и кулинарни традици. Посещение на винарна КТВ/ Кахетинско традиционно винарство/, Бодбе, Сигнахи, манастирът Квелацминда.

Бодбе е едно от светите места в Грузия, където приключва земния си път света Нино. И където от шестото столетие насам се пазят нейните мощи в манастирския храм, построен в днешния си вид през IXвек. Място за поклонение и размисъл…

Наричат Сигнахи „града на любовта“. Защо ли? Ами тук е мястото, където можеш да сключиш брак без предварителни заявки и без всякакви условности 24 часа 7 дни в седмицата. Малкото градче бързо се превръща във важен туристически център – на трето място е в Грузия по абсолютен брой хотели.

Мъжкият манастир Квелацминда /"Вси светии"/ ще ви запознае с грузинската храмова архитектура от VIII – IХ вв. Една от най-популярните светини на Кахетия.

Вечеря във винена къща Бадри. И след изпълнения с емоции ден една прекрасна вечеря с гостоприемните стопани на винарска изба „Бадри“ с чача, вино, много тостове и великолепното изпълнение на трио „Кахетия“ - Нощувка в Тбилиси.

ДЕН 13 / 10.05

Трансфер до летище Тбилиси. Ранен полет Тбилиси – Варшава – София.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

* Самолетен билет София - Варшава - Тбилиси - Варшава - София;

* 12 нощувки в следните хотели;

** 5 в Тбилиси - хотел Алианс 3*,

** 2 в Кутаиси хотел Гора 3*

** 1 в Горис - хотел Горис 3*

** 4 в Ереван - хотел Метропол 4*

* 12 закуски;

* 12 вечери ( 2 от които в национални ресторанти с богато меню и жива музика );

* дегустации във винарска изба и конячен завод;

* Богата екскурзионна програма с местен екскурзовод на руски език и платени музейни такси;

* Лифт до крепостта Нарикала и въжената линия до манастира Татев;

* Джип 4х4 до "Симфонията на камъните" и Гергети – манастира "Св. Троица";

* Водач / преводач от фирмата;

* 1 бутилка вода на ден;

* Безплатен WiFi;

* Застраховка «Помощ при пътуване» с покритие 10 000 евро вкл.и за COVID- 19. Туристи над 65 г. доплащат 30 лв.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

* Алкохолни напитки, различни от дегустации;

* Обяди;

* Единично настаняване срещу допълнителна такса от 140 евро;

* Препоръчаме допълнителна застраховка "Отмяна на пътуването".

УСЛОВИЯ

Националната валута на Армения е драм: 1 лв = 284 драма 500 драма=0,90 € = 1$

Националната валута на Грузия е лари: 1 лари = 0,6 лв 3 лари =1 €

Пътува се със задграничен паспорт с валидност 6 месеца преди пътуването.

Деца до 18години, пътуващи самостоятелно или с единия родител пътуват с нотариално заверено пълномощно-съгласие на родителите (оригинал и копие). Ако родителите са с различни фамилии е нужен Акт за раждане (оригинал и копие)

Полетно разписание:

28APR SOF WAW 1420 1520 София – Варшава

28APR WAW TBS 2215 0355+1 Варшава-Тбилиси

10MAY TBS WAW 0455 0640 Тбилиси – Варшава

10MAY WAW SOF 1030 1330 Варшава – София

Стандартен формуляр за предоставяне на информация във връзка с договори за туристически пакети Директива (ЕС) 2015/2302

email: air@4aholiday.com

tel: 0892 905 025