9011

Русия - Могъща и величествена

Името и произлиза от думата рус - народ който е част от варягите, които са основали държавата Рус (дн. Русия).

Това е най-голямата държава в света, заемаща 1/8 от сушата на Земята, а площта и е по-голяма от тази на Плутон. Има излаз на 12 морета и 9 часови зони. Столицата и е Москва, който е най-голямият град в Европа, а също и първият в света по средно число на милиардерите, което оправдава статусът му на най-скъп град. Вторият най-прочут град това е Санкт Петербург – най-северният град в света, който е модерен бизнес център въплътил в себе си история и съвремие. Известен е с красивата си архитектура и е причислен към световното културно наследство (ЮНЕСКО).

С население от 146 милиона души, Русия се нарежда на девето място в света, а жените са с девет милиона повече от мъжете. Мнозинството изповядват Православно Християнство, а официалният език е руски, след него се нареждат татарски и украински.

„Пасха“ или на български „Великден“ е най-разпространеният религиозен празник в страната, отбелязва се с традиционните боядисани яйца и козунак.

Руската кухня се слави с рационалност и технология на приготвяне. Основни продукти са месото и рибата. За приготвянето на традиционните ястия не се използва твърде много запържване или овкусяване с подправки. Целта е да се запази вкусът на натуралния продукт. Известни в целия свят са черният и червеният хайвер. Руската кухня се отличава с разнообразни предястия и салати, а както и с богатството си от супи. Традиционните руски супи са щи (зелева супа), разсолник и уха (рибена чорба). Освен супите, разпространени са и ястията от тесто: пелмени, блини, кулебяки, пироги, пирожки.

Това е страна изключително богата на изящни сгради и архитектурни паметници. Ще ви запознаем с едни от най-известните забележителности в следващите редове.

Русия - Могъща и величествена

Червеният Площад

Един от символите на Москва и най-старият площад на Русия, който в днешно време е посещаван от десетки туристи. Безценният главен площад на Москва възниква през 15 век като празно пространство, необходимо да отдалечи нападателите от Кремъл, но постепенно се превръща в търговско селище. В средновековието този площад е служел и за изпълняване на смъртните присъди. През съветския период и с изграждането на Мавзолея на Ленин, той придобива съвременния си мемориално – официален статут. Започва и провеждането на военни паради, най-известен от които е Парадът на Победата на 9 май 1945 г. Достъпът до площада е свободен, с изключение на дните, когато Мавзолеят е отворен.

Русия - Могъща и величествена

Храмът „Василий Блажени“

Наричан е още и съборът „Покров Богородичен“. Това е една от най-известните забележителности, не само в Русия, но и в света. Храмът е паметник на руската култура и впечатлява с прекрасната си архитектура. Легендата разказва, че бил построен между 1555 г. – 1561 г. по заповед на цар Иван Грозни, който ослепил архитекта, за да не може да построи подобен храм. По време на управлението му, храмът е бил използван и като царска хазна. Този архитектурен шедьовър се състои от осем параклиса и една църква. Всеки от параклисите има купол, направен в различни цветове и шарки. През 1588 г. към храма е пристроена постройка, в която са поставени мощите на Василий Блажени, а по-късно към него е построен и параклисът, наречен „Рождество на Пресвета Богородица“. Днес храмът е музей и е отворен за обществеността всеки ден без вторник. Посетители му могат да се изкачат по витата стълба и да се полюбуват на иконостаса, в който се намират икони от 16-19 век. Стените са украсени с картини с маслени бои и стенописи от същия период.

Русия - Могъща и величествена

Третяковската Галерия

Най-богатата художествена галерия, където може да се видят картините на великите руски художници. Основана е през 1856г. от знаменития руски търговец и меценат Павел Третяков, който събира завидна художествена колекция и я дарява на държавата. Галерията разполага с над 130 000 произведения на живописта, графиката и скулптурата. Друга основна атракция е изключителната сбирка от икони от ХІ в. Главната галерия датира от началото на ХХ в., великолепна сграда в руския ар нуво стил, която включва в себе си дома на Третяков. През 1918 г. тя е наречена Държавна Третяковска Галерия и е обявена за държавна с декрет. Част от Третяковската галерия е и музеят – храм на Свети Николай в Тълмачи. След ремонт продължил едно десетилетие, галерията удвоява площта си, но дори с удвоена изложбена площ, само 5 процента от нейната огромна сбирка може да бъде изложена наведнъж.

Русия - Могъща и величествена

Кремъл

Безспорно е наричан сърцето на Русия. Намира се в центъра на Москва и се явява исторически комплекс построен по заповед на Юри Дългоруки през 1156г. и в началото е представлявал дървена крепост. Оттогава е бил дострояван многократно. След победата на Октомврийската революция и връщането на столицата от Петроград в Москва през 1918г. , Кремъл е пребоядисан от бяло в червено. Сградата представлява крепост с формата на неправилен триъгълник с крепостни стени и двадесет кули. Най-известна от тях е Спаската кула със спаските врати, а също и Кремълските куранти – 4 стенни часовника. В днешно време комплексът се ползва като официална резиденция на президента.

Русия - Могъща и величествена

Катедралата „Успенски Събор“

Намира се до Кремъл и е един от най-старите запазени катедрали в Москва. Тук не просто са били извършвани служби, но са били короновани царе и крале, издигани са в сан епископи и митрополити и са били оглавявани законите. Построена е през 1475 г. – 1479 г. по образ на катедралата на Юреве Полски, а основите и са положени върху първия поставен камък на катедралата през 1327 г. Именно с Успенски Събор, цар Иван III решава да започне обявяването на Русия. Изящни стенописи, дело на прочутия иконописец Дионисий, украсяват стените на храма. Част от първоначалните фрески са съхранени и до наши дни. На камбаната на храма има летопис разказващ за нападението на Наполеон. През 1812 г. по време на войната с Наполеон, храмът е бил осквернен с извличането на злато и сребро от иконите. Но след войната е бил осветен отново от епископ Августин Димитровски. В Кремъл са били разрушени редица храмове, но единствен Успенски Събор е запазен до ден днешен, а от 1955 г. е превърнат в музей.

Русия - Могъща и величествена

Царската Камбана

Един от шедьоврите на руската леярна технология и индустрия през 18 век. Тя е считана за най -голямата камбана в целия свят. Тежи около 200 тона и е висока над 6 метра. Построена е по заповед на императрица Анна Ивановна в периода 1733г. – 1735 г. Украсена е с барелеф портрети на цар Алексей Михайлович и императрица Анна Ивановна. По нея се виждат и образи на светци и ангели, растителни елементи в бароков стил и надписи, свързани с историята на камбаната.

Русия - Могъща и величествена

Цар Топ

Цар Топ e паметник на руското артилерийско и леярско изкуство. Оръдието тежи 40 тона и е най-голямото в света. Излято е от чугун и бронз през 1586 г. по време на управлението на цар Фьодор Иванович и е дело на руския майстор Андрей Чохов. Първоначалното му местоположение е било пред спаските порти и е служело за защита на Кремъл от нападения. Преместено е в района на Иваново до Катедралния площад на 12-те апостоли с помощта на 200 коня върху дървени трупи, които са били заменени с каменни.

Русия - Могъща и величествена

Улица „Арбат“

Една от най-известните пешеходни улици в Москва. Наричана понякога „старият Арбат“, тази живописна улица е била едно от най-престижните места за живеене през 18 век. Най-разпространената хипотеза за етимологията на името го свързва с думата арбад (на арабски: أرباض - предградия), навлязла чрез татаро-монголско влияние. За първи път тя е спомената в документи от 1493 г., което я прави най-старата в руската столица. През 1812 г. е била опожарена почти напълно, а през 1896 г. е реконструирана заедно с фасадите на сградите. Поради многото забележителни исторически сгради и известни артисти, които са живели и работили там, днес Арбат представлява важна туристическа атракция. Много са забележителностите по нея: къщата музей Александър Пушкин, фонтана със статуята на принцеса Турандот пред театър Вахтангов, статуите на А. Пушкин и жена му Наталия Гончарова, крачещата статуя на поета Булат Окуджава и много други.

Русия - Могъща и величествена

Сергиев Посад – „Златният пръстен на Русия“

Наричан още и „Руския Ватикан“, този архитектурен паметник на културата е средище на църкви и храмове. Включен е в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО. Според житието на преподобния Сергей Родонежки, през 1340-те години двама братя на име Стефан и Вартоломей, поставят основите на малка килия и построяват църква „Св. Троица“, а около тях се създава манастир. Това е най-големият православен мъжки манастир на Русия и на Руската православна църква. По-късно на мястото възниква и селище, защитено с ограда. С указ на Елисавета през 1744 г. манастирът е удостоен с почетното звание лавра. В манастира се намира и Московската духовна академия – висше училище към Руската православна църква, в което се подготвят духовници, преподаватели, богослови и иконописци. В Сергиев Посад има и други манастири, които заслужават внимание – Спасо Вифански, “Свети Параклит”, Черниговски Скит. Не липсват църкви, а има дори и катедрала. Сергиев Посад е най-старият център за производство на дървени играчки и кукли в Русия. Именно тук се е родила известната в цял свят руска матрьошка.

Русия - Могъща и величествена

Санкт Петербург

Разположен е в северозападната част на Русия на река Нева. Основан е на 27 май 1703 г. от цар Петър I. Наречен е на Свети Петър – небесния покровител на царя-основател, въпреки че често името му се свързва с основателя му. В миналото е наричан Петроград и Ленинград.

В продължение на цели два века, градът е бил столица на Руската империя. Сега е вторият по брой население след Москва и е важен културен център. Тук се намира и седалището на Конституционния съд. Едни от най-важните културни наследства (ЮНЕСКО) се намират именно тук:

Ермитажа - е най-големият музей в Русия. Възниква през 1764 г. като частна колекция на Екатерина II. когато в залите на сградата на Зимния дворец били изложени 225 платна на велики западноевропейски художници. Първоначално е бил замислен като място за уединение, откъдето и идва самото му име от френски. Но до края на 18 век, той побира множество от най-добрите ценности на изкуството. В Ермитажа се намират богати колекции от паметници на древногръцката, античната и средновековната култура, изкуството на Западна и Източна Европа, археологически и художествени паметници на Азия, на руската култура на 6 – 19 век.

Зимният дворец – архитектурен паметник от руски барок. Построен е през 1762 г. от италианския архитект Бартоломео Растрели. Разположението му е във формата на каре с вътрешен двор, а фасадите са с изглед към река Нева, Дворцовия площад и Адмиралството. През 1731 г. е бил преустроен по заповед на императрица Анна Ивановна. Но през 1837 г. в сградата избухва пожар и от остават само каменните стени. След две години дворецът е възстановен напълно. Досега той е сменил цветовете и стените си цели осем пъти и е бил дострояван няколко пъти. В днешно време Зимния Дворец е част от Ермитажа.

Невският проспект е също една от удивителните забележителности на Санкт Петербург. Казват, че това е сърцето на града и една от атракциите. Получава днешното си име през 1871 г. В края на улицата се издигат няколко сгради с огромно историческо значение: Литературното кафене, където Пушкин хапва, преди да се отправи към мястото на фаталния дуел. Домът на Чичерин, който преди да бъде превърнат в Дворянско събрание и Дом на изкуствата е бил дворец на Елисавета и други.

Санкт Петербург определено е град, който трябва да се види, включен в културното наследство на ЮНЕСКО, той не престава да ни удивлява с преплитащите се контрасти на история и съвремие.

Русия - Могъща и величествена

Петродворец – Петерхоф

Това е дворцово-парков ансамбъл, построен през 1705г., разположен на финския залив. Парковете му са осеяни с изящни лехи и удивителни фонтани. Фасадите са пищни и богато украсени. В музея има над 5000 платна и над 100 скулптури. Два пъти годишно тук се отбелязват две значими събития – откриването ( 9 май) и затварянето на фонтаните (15 септември).

Русия - Могъща и величествена

Екатеринския дворец

Бивш руски дворец на династията руски царе Романови. Построен е по заповед на Екатерина 1. През 1717 г. По време на отечествената война дворецът е бил силно повреден и възстановяването му още продължава. Интериорът на двореца впечатлява с акцентите си: Залата на Светлината, където са били устройвани пищни балове; Златната Анфилада, Голямата зала, Портретната зала (изпълнена с портрети на Елисавета и Екатерина), Картинната галерия, покрита с платна на художници от 17 и 18 век, и легендарната Кехлибарена зала – украсена с множество кехлибарени мозайки, скъпоценни камъни, огледала.

МОСКВА И САНКТ ПЕТЕРБУРГ

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025