9015

Френската Ривиера

Мечтаем и си представяме Франция като идеалното място за живеене, завиждайки на местните за начина им на живот и за традициите им. Френската Ривиера е едно от задължителните места за посещение. Тя от години пленява безброй посетители от цял свят.

Ще ви разведем из прекрасните градчета и ще ви запознаем с някои от основните им атракции.

Френската Ривиера

Мантон

Това морско градче е разположено в южната част на Франция и е известно още с наименованието „Перлата на Франция“. Първите сведения за него датират още от 10 век. До 1861 г. е бил в състава на княжество Монако. Основен отрасъл в икономиката на града е туризмът. Отглеждат се цитрусови плодове, маслини и цветя. Осеян с красиви плажове и изящни градини, Мантон ще ви потопи в едно незабравимо преживяване. Хотели, вили, ресторанти с прекрасен изглед към морето. Разположен е на брега на Средиземно море между италианската граница и Ница.

Ще се насладите на интересни забележителности като градината Биовес – Jardins Bioves. Това е едно от най-живописните места в града. В градината има безчет екзотични растения, кактуси, цветя, дървета и цитрусови плодове. В нея се провеждат редица мероприятия и изложби.

Дворецът на Европа е също една от забележителностите на Мантон. Това е културен и конгресен център, проектиран от френския архитект Анри Бернар и е открит през 1977г. Пред сградата му са поставени всички знамена на членките на съвета. Величествената фасада е с големи прозорци и метални конструкции.

Крайбрежният булевард на Мантон е улица, на която са разположени кафенета, ресторанти, хотели, магазинчета и множество алеи с цветя. Булевардът е място, на което се провеждат фестивали и паради. Задължително е посещението на Стария град и цитаделата, а също и пристанището в Мантон.

Френската Ривиера

Антиб

Западно от Ница в Залива на ангелите се намира градчето Антиб. Разположен е на удобно място до брега и сведения за него датират още от 5 век пр. Хр. Възниква като търговско средище, а благодарение на защитните си стени, успява да съхрани голяма част от историческите си паметници и до ден днешен. Едни от най-красивите места в градчето са Старият град и пристанището. До Стария град може да се изкачите пеша по криволичещите улички или да се насладите на чаша горещо кафе в някое от симпатичните кафенета, разположени по Rue Aubernon. Там ще останете очаровани и от многобройните занаятчийски работилници, където ще видите работата на местните майстори съвсем отблизо.

Ще разгледате и множество забележителности, като замъка Шато Грималди. Построен през 16 век, дори и самият Пикасо е имал свое студио в замъка. Там ще видите известните творби „Радостта на живота“, Сюита Антиполис“ и др. А може и да закупите сувенири. Археологическият музей се намира близо до замъка, там са разположени гръцки, римски и други находки.

Едно от предпочитаните места за бягство на Лазурният бряг това е нос Антиб. Красивите екзотични вили в стил бел епок, ще ви впечатлят с модернизма си, красивата растителност, частните плажове и разкоша си.

Френската Ривиера

Ница

Това е един от най-важните туристически центрове на Френската Ривиера. Основан е от гърците през 5 век пр. Хр. под името Никея. В центъра на града се намира главният площад, наречен „Масена“ построен през 1835 г. На юг от площада се намира старата част на града, прочута с тесните си китни улички и множеството ресторанти, където може да се насладите на традиционната им кухня. В Ница се намира и знаменитата алея „Promenade de Anglais“. Тя е построена от англичанина Луис Уей през 1830г. за следобедни разходки под палмите. Наоколо ще видите дворци в стил рококо, хотели, ресторанти и кафенета, музеи и галерии. Всяка година между 13 и 25 февруари се провежда знаменитият карнавал в Ница. А над 1.2 млн. посетители се събират ежегодно за Парада на цветята, соаретата, концертите и фойерверките. Парадът на цветята включва 20 подвижни платформи, изцяло украсени с около 4-5 хиляди живи цветя. Мимозата се явява символ на Ница, а Розето е запазена марка за района.

Френската Ривиера

Кан

Известен с провеждането на ежегодния филмов фестивал, няма как да не сте чували това име. Той започва да се провежда още през 1939г. Ла Кроазет е най-известният булевард в Кан, намира се край брега и е едно от най- луксозните места във Франция.

В Кан се провеждат и други известни фестивали като Карнавалът на игрите (бридж, табла, шах, и т.н.), Фестивалът на фойерверките, Карнавалът на Ривиерата, Международното изложение на луксозните пътувания, където туристически агенции от цял свят представят своите екскурзии и почивки. Ще имате възможност да разгледате и „Алеята на славата“ с нейните отпечатъци на известни личности. В стария град, пък, ще се насладите на разходка по малките старинни улички и ще имате възможност да опитате традиционната супа Минестроне.

Френската Ривиера

Монако

Това е най-малката страна след Ватикана в света. Ако така или иначе сте решили да разгледате целия Лазурен бряг, не изпускайте да посетите Княжество Монако. Това е едно пъстро и луксозно място, пристанищен град, който ще ви остави без дъх. Ще имате възможност да разгледате Порт де Фонтвиеле, пристанището на богатия квартал, където богатите акостират своите яхти и лодки; Катедралата Св. Николай – национална катедрала в романски стил с фасади от бял мрамор и живописния плаж Ларвото.

Друга интересна забележителност - това е Океанографският музей. Помещава се в разкошна барокова сграда и съдържа макети на кораби и морски създания. Също така в него се намира и аквариум с над 4000 риби.

Jardin Exotique е ботаническа градина вблизост до музея и е изградена от над 1000 с растения, предимно кактуси, които са над 100 годишни. За любителите на Формула 1 и високите скорости е задължително посещението на Монако Гранд При.

Льо Роше пък е най-старият квартал на Монако, наричан още Скалата, защото е построен върху такава. В началото е бил щаб, построен от династията Гарибалди през 13 век.

Има и много музеи, които ще ви впечатлят с уникалността си – Музеят на старинните автомобили е един от тях. Там има колекция от над 100-тина модела на превозни средства на принц Рение III. Монако определено е в списъка на задължителните за посещение места.

Френската Ривиера

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025