9017

Рим - Вечният Град

Градът е разположен на реките Тибър и Аниене и е столица на Италия. В миналото този град е бил и столица на великата Римска Империя, която била най-голямата и най-дълго просъществувала империя в класическата западна цивилизация. Легендата разказва, че градът е основан на 12 април 753г. от братята Ромул и Рем, отгледани от вълчица – синове на Бога Марс и весталката Рея Силвия. Според друга легенда градът е основан от Еней, герой избягал от Троя, след поражението ѝ.

В античността градската територия на Рим включвала седемте хълма, които днес са разположени в центъра на града. Първоначално около шестте хълма имало разположени селища, а по-късно в низината между тях е бил направен форум. Постепенно селището се разширява и през 1в. пр. н. е. то става столица на Римската Империя.

През средновековието Рим има своите възходи и падения. През втората половина на 15 век измества Флоренция като основен център на Италианския Ренесанс.

Рим е градът, в който нищо не липсва. В днешно време тук е мястото, на което може да се поглезите с първокласна италианска кухня, ароматно вино и с най-последните трендове на модната индустрия. Той е палитра от пъстър живот и интересни забележителности.

Този град привлича туристи от близо 2000 години и има защо. По територията му са разположени знаменити дворци, изящни статуи, базилики и древноримски руини. Ще се насладите на едно невероятно преживяване, усещайки духа на тази прекрасна смесица от модерен свят, великолепна кухня и исторически шедьоври.

Рим - Вечният Град

Площад "Испания"

Така наречен е заради испанското посолство, което се намира на площада. Това е един от известните площади в Рим и е обичайно място за срещи и разходки. По време на построяването му през 17 век, земята около посолството била смятана за испанска.

Над стълбите най-отгоре се вижда църквата Тринита дей Монти, която е част от френското културно наследство. Тя е построена през 1502г. от крал Луи XII и е била предназначена за френските католици, живели в Рим по онова време. До църквата има обелиск, поставен по искане на папа Пю VII. Този обелиск не е донесен от Египет за разлика от повечето обелиски. Първоначално се е намирал в градините на римския католик Салустий.

Стълбите, които водят до църквата са символ на площада. Тяхната цел била да водят посетителите от центъра на града директно към църквата. Построени са между 1723г. и 1726г. като символ на помирение между Франция и Испания, тъй като свързвали горната част на площада, която била френско влияние с долната част, която била на испанците. Тук се намира и фонтанът Barcaccia „Грозната лодка“, който бил построен във формата на потънала лодка. Той е дело на Пиетро Бернини и неговия син. Отстрани ще видите колоната на Непорочното зачатие, която била открита под останките на манастир.

Рим - Вечният Град

Замъкът "Сан Анджело"

Това е древноримска сграда построена през 2 век, която се намира на десния бряг на река Тибър. Първоначално самата сграда е била предназначена за гробница, но по-късно приема най-различни функции. През 403г. император Хонорий я включва в крепостните стени на града и тя служи като крепост отбраняваща вражеските нападения. През 19 век замъкът е служел като затвор, а след обединението на Италия като казарма. В началото на 20 век става музей и вратите му са официално отворени за посетители. Сан Анджело е име свързано със статуята на Архангел Михаил, която стои най-отгоре на музея. Легендата разказва, че по време на чумната епидемия през 590г. папа Григорий получава видение и вижда как Архангел Михаил, стоейки на върха на замъка, прибира своя меч. Папата приема това за знак, че епидемията ще приключи. Затова поставят и статуята, която отначало била дървена, а по-късно заменена с мраморна.

В замъка ще разгледате красиви стаи декорирани със стенописи, стаи за мъчения и други. Има също и музей, в който са разположени колекции от картини, керамика, скулптури, доспехи и други. А от панорамната тераса се разкрива невероятна гледка към града.

Рим - Вечният Град

Храмът на "Херкулес Непобедимият"

Това е единствената съхранена свещена структура на Древен Рим, която е изцяло изградена от гръцки мрамор. Намира се близо до река Тибър в Рим. Храмът е построен в края на II век пр. Хр. от Мумий Ахейский. През 1132г. храмът бил превърнат в църква наречена Santo Stefano alle Carozze. А през XVII век тя била просветена като Santa Maria del Sole.

Рим - Вечният Град

Църквата „Санта Мария ин Козмедин“

Това е католическа титулярна базилика и се явява една от известните забележителности в Рим. Построена е през 6 век на мястото на един от езическите храмове, намирали се на Форум Боарум. Според някои добавката „ин козмедин“ идва от гръцки, което се превежда "прекрасен", заради изящните мозайки във вътрешността на базиликата. Според други църквата носи името на прословутия константинополски манастир Космидион, който е бил посветен на светците Козма и Дамян. По време на норманското нашествие в края на 9 век сградата е силно повредена и оргабена. По-късно е преустроена и възстановена.

Тук ще видите и известния барелеф „Устата на истината“ (La Bocca della Verita), който представлява изваяно от мрамор лице на мъж, поставен на портика още през 17 век.

Рим - Вечният Град

Църквата „Сан Клементе“

Това е още една от уникалните базилики на Рим. Намира се близо до Колизеума. Тук са положени останките на свети Константин-Кирил философ. Дворът на самата базилика не е голям. На входа ще видите мраморна фигура във формата на кутия, на чиято повърхност са изписани цитати от глаголическия текст на Асеманиевото евангелие, на нея е отбелязан маршрутът, по който българският книжовник и просветител Кирил стига до Рим. Евангелието е важна старобългарска книга, която и до ден днешен се пази във Ватиканската библиотека.

Отвътре базиликата е пищно изрисувана и декорирана. В нишите, които се намират отстрани има типични за християнските храмове стенописи и скулптури. Подземната част на църквата е още по-вълнуваща. Стъпалата отвеждат надолу към подземието, където се намират и мощите на свети Константин-Кирил философ. В погребалната зала има цветна мозайка, изобразяваща светите братя Кирил и Методий, а на стената има паметна плоча от името на България. В центъра на подземието има и два гроба на раннохристиянски светци.

Рим - Вечният Град

Площад "Венеция"

Разположен близо до Римските форуми, този площад носи името на двореца, който е се намира на него. Днес този дворец е музей, чиято колекция картини е завидна. В него също може да разгледате изделия от фин порцелан, гоблени, брюкселски килими. Дворецът е построен през 1455г. по заповед на папа Павел II, който по онова време бил кардинал на Венеция. Типично за двореца е, че е в стил ранен ренесанс. На площада още може да разгледате паметника на крал Виктор Емануел, който обединил Италия през 1870г.

Рим - Вечният Град

Колизеумът

Наричан още Театър на Флавиите или Амфитеатър на Цезарите, това е символът на Рим, посещаван от милиони туристи годишно. Древният амфитеатър е построен по заповед на император Веспасиан като подарък за римляните. Завършен е от сина му Тит през 82г., а за откриването му били организирани игри, продължили над 100 дни. Използван е за гладиаторски борби, морски битки, драми с митологични сюжети и лов на животни.Последната гладиаторска битка е била през 404г.Постепенно игрите замират, заради финансовата криза и нашествията на варварски племена.

Съвременното му състояние е в развалини поради многото земетресения, лошите метеорологични условия и извличане на каменни блокове. Но въпреки това, съоръжението си остава една от най-прочутите туристически атракции на Рим. Този амфитеатър продължава да бъде използван четири и половина века. Променян е множество пъти. Сградата е изградена от множество арки и колони, изваяни в коринтски, йонийски и дорийски стил. Атикът е изграден също от колони. Подът на арената е дървен и е покрит с жълт пясък, пренесен от хълма Монте Марио. За строежа на сградата са били използвани около сто хиляди кубични метра травертин, също туфени блокове, тухли и цимент. Има и множество коридори, намиращи се зад местата за сядане. Тази структура позволява бърза евакуация в случай на бедствие.

Разпределянето на местата в театъра ставало по ранг и класа на посетителите. Императорът се намирал в мраморна ложа на първия ред, а до него били сенаторите. След това били настанявани богатите и заможни хора.

Колизеумът остава една от внушителните сгради на Рим в историята, носеща спомена за една велика империя.

Рим - Вечният Град

Триумфалната Арка на Константин

Над античния път, по който са преминавали шествията в Рим – Виа Триумфалис, се намира Триумфалната арка на Константин. Тя е посветена на император Константин в деня на 10-тата годишнина от победата му над неговия противник Максенций на Милвийски мост на 28 октомври 312 г. Намира се между Палатинския хълм и хълма Целий. Височината ѝ е цели 21 метра и има три прохода, от които средният е най-голям. От западния ѝ край има врата, която води към стълбище. Стълбите ще ви отведат към атика на съоръжението.

През 8 век са направени първите реставрационни дейности. Някои от изследователите смятат, че съоръжението е по-ранно и е от времето на император Адриан, а при Константин е само реновирано. Арката е символ на промените настъпилите през 4 век, заради провъзгласяването на Константинопол за столица. В нея има съчетани стари архитектурни елементи и нови детайли. Надписът на самата арка гласи: “На император Флавий Константин Велики, благочестивият и щастлив Август, дават Сената и народа на Рим, защото той по божествено вдъхновение и чрез великия си ум със своята войска както на тирана така също и на неговите поддръжници в едно време отмъсти за държавата със справедливо оръжие, е посветена тази Триумфална арка.”

Това е най-голямата арка в Рим, запазила своята конструкция и до ден днешен, тя е единствен пример за използването на повторни релефи, създадени през 2 век за други императорски монументи.

Рим - Вечният Град

Площад "Навона"

Бароковият площад носи името си от италианската дума navona, която се превежда „голям кораб“. Построен е на мястото на древноримски стадион за атлетически състезания от 1 в. Но през 15 век той се превръща в площад. Днес площадът все още пази своята елипсовидна форма. На площада има красиви фонтани украсени с изящни структури и мотиви. По известните от тях са: фонтанът на Нептун, Фонтанът на Мавъра, Фонтанът на четирите реки. Тук още може да видите църквата Света Агнеса и посолството на Бразилия. Една от най-известните „говорещи статуи“ се намира именно на този площад – статуята на Паскуале.

Рим - Вечният Град

Фонтанът ди Треви

Името на фонтана идва от факта, че свързва три улици. Построен е през 18 век по скица на Бернини от Николо Салви. Намира се в центъра на Рим. Легендата гласи, че ако някой хвърли монета в него ще се върне отново в Рим. Скулптурите на фонтана са изваяни от Пиетро Брачи. В центъра му се намира статуята на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символизиращи изобилие и здраве.

КЛАСИЧЕСКА ИТАЛИЯ

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025