9020

Виена - Градът на музиката

Това е музикалната столица на Европа, наричана така заради рекордните си 15 000 класически концерта, които се провеждат ежегодно.

Ще ви разкажем за едни от най-интересните забележителности на австрийската столица, която разполага с 150 дворци, богати музеи, художествени галерии и 27 замъка.

Виена - Градът на музиката

Площадът „Мария Терезия“

Наречен на императрица Мария Терезия, която управлявала цели 40 години, този известен площад обединява Рингщрасе с квартала на музеите. На него се намират сгради като Музеят на история и изкуството и Природоисторическият музей. А в центъра му се извисява статуя на Мария Терезия.

Виена - Градът на музиката

Площадът на Героите

„Хенделплац“ или Площадът на Героите е проектиран от Готфрид Семпер през 19 век. Проектът, обаче, не е успял да се осъществи напълно, заради падането на Хамбургската Империя през 1918г. Намира се пред двореца Хофбург. И се води един от историческите площади, които имат огромно значение за Виена. През 1918г. на това място Адолф Хитлер обявява присъединяването на Австрия към Германия. На площада се намират статуите на принц Ойген Савойски, който разгромил турската войска и на ерцхерцог Карл Австрийски, който победил Наполеон Бонапарт.

Виена - Градът на музиката

Дворецът „Хофбург“

Построен през 13 век, този изящен дворец се намира в централната част на Виена и до 1918г. е бил използван като зимна резиденция на Хабсбургите. Днес той е резиденция австрийския президент. Дворецът се състои от няколко внушителни сгради, разположени на 240 хиляди кв. м. В него има 2600 стаи. Изящна и много фина е архитектурата му. Но и интериорът не остава по-назад. Особен интерес представляват императорските апартаменти, които са декорирани и обзаведени по най-висок стандарт. Тук са разположени Националната библиотека, Оръжейната колекция на императора, Императорската гробница, Музеят на Сиси, който разкрива живота на императрицата, Музеят на музикалните инструменти.

Виена - Градът на музиката

Колоната на чумата

Това е паметник посветен на загиналите по време на чумната епидемия през 1679г. Намира се на улица Грабен. На нея са изобразени множество скупчени облаци и светци, молещи се за края на епидемията.

Виена - Градът на музиката

Катедралата „Свети Стефан“

„Свети Стефан“ е най-внушителната готическа сграда във Виена. Днес тя е един от символите на австрийската столица. В църквата ще видите множество олтари, параклиси и гробници на видни духовници. Щефи се нарича най-високата кула на сградата – цели 135м. Може да се изкачите по нея до самия ѝ връх, откъдето се разкрива невероятна гледка към австрийската столица.

Виена - Градът на музиката

Дворецът „Шьонбрун“

Няма как да пропуснете тази прословута архитектурна забележителност, тъй като тя е един от символите на страната. Легендата разказва, че император Матияс открил красив извор на мястото на двореца откъдето идва и името му. Tози дворец е тясно свързан с династията на Хабсбургите. По време на една от турските засади, сградата претърпяла сериозни щети. Но през 1696г. император Леополд I заповядва изграждането на нов дворец.

Златният век на двореца е свързан с императрица Мария Терезия, която го трансформира в стил Рококо. Сред четиридесетте стаи, най-голям интерес за посетителите представляват стаята на Сиси, стаята на Мария Антоанета, Огледалната зала и Ореховата стая.

Виена - Градът на музиката

Дворецът „Ауерсперг“

Дворецът се намира в известният район Йозефщат и в миналото е наричан „Дворецът на розата“. Дворецът е издигнат през 1710г. и е дело на известните архитекти Йохан Лукас фон Хилдебранд и Йохан Бернхард Фишен фон Ерлах. За съжаление, Втората световна война нанася сериозни щети върху двореца, като най-засегната е прословутата бална зала, която е била напълно унищожена. Днес мястото се използва за спектакли и представления.

Виена - Градът на музиката

Паметникът на Йохан Щраус

Златната статуя на великия композитор Йохан Щраус (син) е една от най-фотографираните във Виена. Открита е на 26 юни през 1921г. Позлатяването, обаче, е било свалено през 1935г. и е подновено чак през 1991г. Статуята се намира в известния живописен парк Щадтпарк, който е любимо място за разходка на виенчани. В центъра му има метростанция на линия U4, дело на виенския архитект Ото Вагнер. Днес станцията е паметник на културата.

Виена - Градът на музиката

Улица Грабен

Търговската улица на Виена е построена още през 13 век. И днес, тя е една от най-оживените в австрийската столица. Наоколо са разположени доста от забележителностите на музикалния град като Колоната на чумата, сградите Грабенхоф и Анкерхаус и други. Ще имате възможност да разгледате множество магазини, кафенета, или да се порадвате на изтънчената виенска кухня в някой от местните ресторанти. Особено красива е по времето на Коледните празници, когато улицата е украсена пищно с множество лампи.

Виена - Градът на музиката

Къщата на Моцарт

Къщата на известния композитор е превърната в музей. Моцарт е живял тук около 1784г. – 1787г. Тук са написани някои от най-известните му творби като операта „Сватбата на Фигаро“.

РАЗХОДКА ВЪВ ВИЕНА

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025