9030

Великден и Пасха в Гърция

Великден и Пасха в Гърция

Всяка държава, която чества Великден, има свой обичаи и традиции.  Един такъв празник не само повод, но и причина да посетите различни дестинации по света. Гърция е една чудесна възможност, с която може да се насладите подобаващо на празника. С невероятната си архитектура, природна красота и вдъхновяваща история, страната привлича мнозина чуждестранни туристи всяка година. Всяка част на тази приказна страна притежава свои специфични обичай и ритуали, с които подобаващо да отбележи празника. В Гърция освен Великден на особена почит се празнува и Пасха.

Великден и Пасха в Гърция

Остров Хиос

Традицията на остров Хиос, например повелява, всички да се замерват с ракети и фойерверки. „Войната“ започва още в полунощ и продължава докато и последната ракета от зарята бъде изстреляна. Забавното е, че в село Вронтадос, традицията е малко променена. Две местни църкви се дуелират, коя ще посрещне първа празника. Целта на ракета е да се улучи съседната камбана от противниковия отбор. Този, който първи я накара да звъни, печели състезанието.  

Великден и Пасха в Гърция

Остров Корфу

Гръцката Пасха е особено впечатляваща на о-в Корфу (Керкира) с обичая да се хвърлят огромни керамични делви – т.нар. „ботидес“ (μπότηδες) от високо, така че да се счупят на метри от събралото се в центъра на столицата множество. Чупенето се случва по обяд на Велика събота и е особено атрактивно събитие. Произходът на обичая „ботидес“ пък е спорен. Според една версия той е признак за италианско влияние, вероятно от времето на венецианското владичество над Йонийските острови. В началото на годината католиците изхвърляли старите си вещи, за да отворят път на новото. Според друга версия в древна Гърция през април земеделците изхвърляли старите си керамични съдове, за да има място за новите с прясната реколта. Ако попаднете на площада по време на обичая, не пропускайте да си вземете малко парченце от счупените делви за спомен – смята се, че носи късмет. Веднага след чупенето на специално украсените делви, всички улици на столицата се изпълват с филхармоничните оркестри на о-в Корфу, които са едни от най-добрите в цяла Гърция и се отличават с особено майсторски изпълнения.

Великден и Пасха в Гърция

Остров Парос

Подготовката на о-в Парос започват още от вечерта на Разпети петък, като някои от селата на острова се превръщат в декор на уникалния обичай на възстановка на Страстите Христови. Пресъздаването на сцени като Тайната вечеря, пътя към Голгота и Разпятието се осъществява от деца, които играят различни роли. Шествието прави общо 15 спирки, като завършва с много тържественост вечерта на Велика събота. Тогава, в магичната атмосфера на хиляди запалени свещи и фойерверки, се прави възстановка на Възкресението Христово.

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025