000047

ОХРИД - БУДВА - КОТОР И ГРАДОВЕТЕ НА КУСТУРИЦА

ОХРИД - БУДВА - КОТОР И ГРАДОВЕТЕ НА КУСТУРИЦАОХРИД - БУДВА - КОТОР И ГРАДОВЕТЕ НА КУСТУРИЦАОХРИД - БУДВА - КОТОР И ГРАДОВЕТЕ НА КУСТУРИЦАОХРИД - БУДВА - КОТОР И ГРАДОВЕТЕ НА КУСТУРИЦАОХРИД - БУДВА - КОТОР И ГРАДОВЕТЕ НА КУСТУРИЦАОХРИД - БУДВА - КОТОР И ГРАДОВЕТЕ НА КУСТУРИЦАОХРИД - БУДВА - КОТОР И ГРАДОВЕТЕ НА КУСТУРИЦА

ЦЕНИ

София - Скопие - Охрид - Тирана - Будва - Котор - Каменград - Дрвенград - Златибор - Ниш - София


06.10.2021

5 дни / 4 нощувки със закуски и вечери

Транспорт: автобус от Бургас, Пловдив и София

С придружител от Фор а Холидей!


ЦЕНИ:

Цена за възрастен при двойно/тройно настаняване - 566 лв.

Цена за дете до 11.99 г. настанено с двама възрастни: отстъпка 80 лв

Доплащане за единична стая + 146 лв

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО

ДЕН 1: София - Скопие - Охрид (420 км)

Отпътуване от София в 07:00ч. Пристигане в Скопие.

Пешеходна разходка в Скопие с екскурзовод - площад "Македония" с паметника "Воин на кон", Каменният мост - символ на града, паметникът на Филип Македонски, старият квартал Вароша - скопската чаршия, църквата "Св. Спас" със саркофага на Гоце Делчев.

Отпътуване за Охрид - град, съчетал в себе си вековна историческа традиция, невероятната красота на Охридското езеро и изключителното гостоприемство на своите жители. Днес градът е истинска туристическа перла на Северна Македония.

Пешеходна разходка с екскурзовод в Стария град (минимум 2 ч.)

Старият град в Охрид е разположен на два хълма край брега на Охридското езеро. Поради много добре запазената архитектура от XIX век и архитектурните паметници с национално значение като Самуиловата крепост, Робевата къща, епископската базилика "Св. София", църквите "Св. Богородица Перивлепта", "Св. Климент", "Св. Никола Болнички", "Св. Йоан Канео", Охрид с право е обявен за паметник на световното културно наследство под защитата на ЮНЕСКО.

Настаняване в хотела в Охрид. Вечеря. Свободно време за разходка. Нощувка

ДЕН 2: Охрид - Будва (300 км)

Закуска. Отпътуване за Будва.

Пешеходна разходка с екскурзовод в стария град на Будва: крепостните стени, църквата "Св. Иван" с иконата на Черната Мадона - покровителка на града, църквата "Св. Троица", Цитаделата.

Църквата "Св. Троица" е един от многобройните храмове в стария град на Будва и се отличава с разкошната си фасада. Храмът е изграден в началото на XIX век. Пред входа е гробът на един от най-известните писатели и общественици от Будва - Стефан Митров Любиша.

Настаняване в хотела в Будва. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 3: Будва - Котор - Будва (60 км)

Закуска.

09:00 ч. Екскурзия до Котор. Пешеходна обиколка с екскурзовод в Котор – град, включен в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО: Морската врата, Площадът на оръжията, Площадът на брашното, катедралата "Св. Трифон", църквата "Св. Никола".

Католическата катедрала "Свети Трифон" е осветена на 19 юли 1166 г. Тя е най-известната забележителност на Котор, емблема на града. Оригиналната романска катедрала е разрушена в голямото земетресение от 1667 година, след което е възстановена в готически стил. В нея и днес се пазят мощите на Св. Трифон - покровител и защитник на град Котор. Освен разкошните мощехранителници, в ризницата на катедралата могат да се видят още много ценни предмети - част от богатата история на Которската епископия.

Връщане в Будва. Свободно време за плаж или по желание и срещу заплащане - разходка с яхта до остров Св. Стефан - 10 ЕUR при мин. 20 записани.

Вечеря. Нощувка в хотела в Будва.

ДЕН 4: Будва - Вишеград (Каменград) - Дрвенград - Златибор (350 км)

Закуска.

07:30ч. Отпътуване към градовете на Костурица - Каменград и Дрвенград.

Пешеходна разходка във Вишеград и моста на Дрина с екскурзовод - известен като „Вишеградския мост“ или Моста на Мехмед паша Соколович. Векове наред той е символ на всичко, което свързва света и го прави едно цяло, в случая на хората от двете страни на реката - сърбите и бошняците. Посещение на Каменния град Андричград или градът на Кустурица. В Андричград ни очаква подредена от Кустурица разходка, която ще ни върне назад в миналото.

Пресъздаден един истински град със своите книжарница, сладкарница, златарско ателие, картинна галерия, киносалон и множество кокетни кафенета и ресторанти , които очакват посетителя с изкушаващ сладолед и току-що изпечени кифли, пити и плетеници.

Отпътуване за Дрвенград

Дрвенград, известен с ретро влакчето си „Носталгия“ и теснолинейната железопътна линия “Шарганска осмица“ - един уникален исторически музей на открито. Сам по себе си разказва за историята на сръбската железница и има редица запазени експонати, като стари локомотиви и вагони.

Продължителността на пътуването е около един час. На хълма Мечавник се намира и Етно селището „Дрвен град“, построено от небезизвестният режисьор Емир Кустурица. По време на снимките за филма „Живота е чудо“, Кустурица бил вдъхновен от природата на хълма и построил града Кустендорф (съчетание от думата дорф - селце от немски и Куста от началото на фамилията му). В Дрвен град са разположени 35 дървени постройки: църква, ресторанти, бар, сладкарница, книжарница, затвор, галерия и кино. Уличките и малките площади са кръстени на любимите му хора например можете да се разходите по ул. „Че Гевара“ или ул. „Диего Марадона“ може да се отбиете до кино „Стенли Кубрик“ за кратка 15 минутна прожекция.

Отпътуване за Златибор. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 5: Златибор - Ниш - София (400 км)

07:00ч. - 08:00ч. Закуска. 08:30 ч. Отпътуване за Ниш. Пешеходна разходка в Ниш с екскурзовод - “ Челе кула”, построена след боя на хълма Чегар, където войводата Стефан Зинделич и неговите четници на 19 май 1809 г. биват разгромени от многочислената турска армия. От 952 черепа днес са останали само 58 включително и черепа на войводата Стефан Зинделич; Дворецът “Бановина”, който е построен през 1886 г. като административна сграда и полицейски участък, а в днешно време се използва за седалище на Нишкия университет, Националният театър, Площадът на Освобождението - на който се намира паметникът на освободителите на града, издигнат през 1936 г., сградата на Кметството, мостовете над р. Нишава и др. Разходка в крепостта датираща от 18 век. На това място се е намирало първото римско укрепление под името Найсус със запазени и възстановени оръжейница - днес превърната в галерия, джамия превърната също в галерия и няколко турски работилници, днес уютни кафенета и магазини за сувенири. Всеки турист има възможност да се разходи с влакче в крепостта.

14:30ч. Отпътуване за България. Пристигане привечер в София

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

* Транспорт с категоризиран и лицензиран за международен туристически превоз автобус;

* 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Охрид;

* 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3* в Будва на брега на морето;

* 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Златибор;

* Пешеходна разходка в Скопие с екскурзовод;

* Пешеходна разходка в Охрид - стария град с екскурзовод;

* Пешеходна разходка в Будва с екскурзовод;

* Пешеходка разходка в Котор с екскурзовод;

* Посещение на Вишеград в Босна и Херцеговина;

* Посещение на Дрвен град в Мокра Гора - Сърбия;

* Пешеходна туристическа програма в Ниш;

* Лицензиран екскурзовод по време на пътуването;

* Придружител от фирма Фор а Холидей;

* Пътни, гранични и магистрални такси;

* Застраховка с покритие 10 000 EUR.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

* Разходка с яхта до остров Св. Стефан - 10 ЕUR при мин. 20 записани;

* Входна такса Дрвен град - 300 динара;

* Билет за влакчето „Носталгия“ - 600 динара;

* Доплащане за единична стая + 146 лв;

* Туристическа такса "city tax";

* Входни такси и билети за други музеи и обекти, посещавани по желание;

* Лични разходи;

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

На северните склонове на планината Злати Бор до селцето Мокра гора е разположено едно приказно селище.

"Мечавник се случи спонтанно, както всичко останало в живота ми,” разказва Кустурица. “Всеобщото добро” е основната идея, която е искал да вложи в своето дървено село от самото начало.

Мястото е такова, че се вижда отвсякъде и от него се вижда всичко. В опит да съхрани културната традиция на нацията и нейната култура, Кустурица използва архитектура и дизайн в жизнерадостни цветове.

Всяка къща има своя история, разказана от шарените й стени и резбовани стълбища. Гротескно-сюрреалистичният балкански фолклор от филмите на Кустурица се отразява в архитектурата и дизайна на селото му.

Традиционните дървени къщи първо са били демонтирани, след това изрисувани и украсени, а накрая - сглобени в нови, жизнерадостни цветове. Кустурица нарича своето творение „модел на несъществуващ средновековен град”.

Всеки мъничък площад носи името на известни и уважавани от Костурица личности - Иво Андрич, Бранислав Нушич, дори Диего Марадона. Дървените павета създават някакъв своебразен уют и привлекателност, а трабантът, макар и бутафорен, е невероятно ретро попадение.

През януари 2004 година Мечавник става истинско село, защото получава своята църква, кръстена на свети Сава и проектирана от архитект Милош Милованович от Горни Милановац. Строежът й започва на празника на свети Арахангел Михаил в края на 2003 година и завършва през януари 2004 година.

Построена е от борови дървета от Златибор, Тара и Зарган. Олтарът и иконите са изрисувани от Весна Голубович от Белград.

Той спазва и сръбската традиция да строи църква там, където звънът на камбаните се разнася най-далеч.

В селището има кино, което се нарича “Ъндърграунд” - също като филма на Кустурица и в подкрепа на факта, че е построено под земята. На №6 в Мечавник, на централната улица “Хълмовете на Ржава”, се намира библиотеката “Иво Андрич”. Освен всичките произведения на носителя на Нобелова награда, тук има още десет хиляди тома.

До "Дрвен град" се стига с теснолинейка, която е не просто железница, а исторически музей, движещ се по стоманен път. Железничката станция, добила вида, който е имала през 1924г. чака потънала в зеленина и цветя.

БУДВА

Някога малък и тих крайбрежен град, днес Будва е метрополия на черногорския туризъм и един от най-красивите и посещавани градове на черногорското крайбрежие през лятото. Будва е известен с своите луксозни яхти, нови сгради, ресторанти, барове и нощни клубове, където ви очаква невероятно забавление. Будва има свои собствени Хавай - остров срещу града с красиви плажове, ледено освежени напитки и морски специалитети.

Вечер на крайбрежната алея ще бъдете запленени от силната музика, която идва от кафенетата, смехът на деца от близките увеселителни паркове, аромата на морето, смесен с аромата на вкусно барбекю и лъчи на светлина от дискотеката, която се разхожда из небето. Будва е едно голямо светлинно шоу.

КОТОР

Старият град - това е най-известната част на Котор, където се съхраняват которската история, култура и традиция. Старият град на Котор има голям брой паметници на средновековната архитектура: църкви, катедрали, дворци и музеи. Красотата му се допълва с множеството тесни улици, площади и пазари. Старият град на Котор се откроява и с големия брой стилно изработени порти, дворци на заможните семейства и голям брой стълби. Старото ядро ​​на Котор днес се счита за най-добре запазеното средновековно градско образувание в Средиземноморието. Най-големите и най-впечатляващи са, по всякакъв начин, градски стени, които заобикалят града.

Те са дълги около 5 км, високи 20 и широки около 10 м. Донесени напълно запазени, те са уникална извадка от фортификационната архитектура в Европа.

Началото на изграждането им започва през IX век, за да бъдат добавени и подредени през следващите 10 века. Стените имат 3 врати, през които от векове хората влизат и излизат от града. От която и врата да влезете в града, пътят ще ви отведе до най-известната сграда - катедралата Свети Трифон от XII век, която е посветена на закрилника на града - Свети Трифон.

В Будва има няколко площада,като най-големият е Trg od oruzja (площад на оръжията). Този площад е основното място за събиране.

Културното богатство на Котор е безценно от съкровищницата му, в която се крият някои значими културни паметници като: кула часовник (VIII век), катедрала Свети Трифон (XII век), църква Свети Лука (XII век), принцовият дворец (XVII век), Църква "Света Мария" (XII в.), Църква "Дама на здравето" (XV в.) И Наполеоновият театър (XIX век).

Старият Котор има и многобройни дворци като: Бизанти, Бука, Пима, Гргурин, в които днес се намира Морски музей.

В Стария град в Котор се намира първия факултет по туризъм и хотелиерство, както и няколко музикални зали, Център за култура, галерии и т.н.

В стария град са разположени голям брой бутици и търговски магазини. Някои по-малки магазини предлагат обувки и дрехи на известните европейски и световни дизайнери и създатели. Освен бутиците и магазините за дрехи, в стария град има и голям брой магазини за сувенири, фото магазини, бижута, магазини за книги, антикварни магазини, салони за коса, козметични центрове, бръснари, кафенета, пицарии и др.

УСЛОВИЯ

Начин на плащане: 30 % депозит при записване, доплащане - 14 дни преди датата на отпътуване, освен ако изрично не е упоменато нещо друго по договор.


МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ

Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната. Деца под 18г пътуват с валиден международен паспорт. Деца под 18г, пътуващи с един родител задължително носят нотариално заверено пълномощно от другия родител, че е съгласен детето да напуска пределите на Република България - оригинал и копие.

Стандартен формуляр за предоставяне на информация във връзка с договори за туристически пакети Директива (ЕС) 2015/2302

email: air@4aholiday.com

tel: 0892 905 025