000384

СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ - ПЕЩЕРИ, ВОДОПАДИ, ИСТОРИЯ

СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ - ПЕЩЕРИ, ВОДОПАДИ, ИСТОРИЯ
СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ - ПЕЩЕРИ, ВОДОПАДИ, ИСТОРИЯ
СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ - ПЕЩЕРИ, ВОДОПАДИ, ИСТОРИЯ
СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ - ПЕЩЕРИ, ВОДОПАДИ, ИСТОРИЯ

ЦЕНИ

Бургас - Априлци - с. Черни Осъм - Троян - Ловеч - Враца - пещера Леденика - пещера Венеца - Белоградчик - пещера Магурата - Видин - Козлодуй - Плевен - Деветашка пещера - Крушунски водопади - В. Търново - Арбанаси - Петропавловски манастир - Бургас


18.08.2022; 01.09.2022

4 дни / 3 нощувки със закуски

Транспорт: автобус от Бургас, Айтос и Карнобат

С придружител от Фор а Холидей!


ЦЕНИ:

Възрастен в двойна/тройна стая: 235 лв

Единична стая: 285 лв

Дете до 12г, настанено в стая с двама възрастни - 189 лв.

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО

1 ДЕН: Бургас - Априлци - с. Черни Осъм - Ловеч - 370 км

06:00 Отпътуване от гр. Бургас по маршрут Априлци, с. Черни Осъм, гр. Ловеч. Посещение на Новоселският манастир "Св. Троица" - основан през 1830г. като семеен манастир. Първите му обитателки са били 40 монахини от съседните села. По време на Априлското въстание през 1876г. почти целия днешен град Априлци, както и Априлския манастир били разрушени, а монахините изклани. И до днес в параклиса зад черквата, който е превърнат в малък музей, са запазени костите на убитите. След Освобождението Новоселската обител е възстановена с помощта на местното население.

Спираме за обяд в механа „Горски кът“ по път към с. Черни Осъм.

Посещение на Троянския манастир „Успение Богородично“. Според историческите документи манастирът е бил първоначално основан през 1600 година и възобновен в периода 1830 г.– 1865 г. в сегашния си вид. Като архитектурен стил на сградите се причислява към възрожденската школа.

Село Черни Осъм - ще разгледаме природните забележителности на района, представени от Природо - научния музей, част от 100-те национални туристически обекта. В музея се помещават повече от 700 експоната. В атракционната зала на музея са експонирани едри бозайници, има записи от песни на птици, рев на мечка, виене на вълк.

Отпътуване за гр. Ловеч. Настаняване в хотела. Свободно време или посещение на Покрития мост - един от символите на града и най-посещаваните местни забележителности. По него са разположени магазинчета, кафене и сладкарница, от които се открива красива гледка към реката и града. Този мост свързва старият квартал Вароша на гр. Ловеч с останалите части на града. Той се намира точно до легендарния мост на Колю Фичето. Нощувка.

2 ДЕН: Ловеч - Враца - Белоградчик - Видин - 390 км

07.00ч. Закуска. 07.30 ч. Освобождаване на хотела и отпътуване за Врачанска планина на 16км от гр.Враца, за посещение на пещерата Леденика - част от 100-те национални туристически обекта. Входът й е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830м. Първата зала е Преддверието (най-ниската част на пещерата). През зимата и пролетта тази зала очарова с ледено кристалната си украса, дала името на пещерата. Човек трябва няколко метра да се движи ниско наведен през прохода "Плъзнята", за да стигне до малката зала, която има почти кръгла форма, а след още едно стеснение се озовава в Голямата (Концертна) зала. Тук всичко е величествено и неповторимо, като се започне от Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Коледа, къщичката на баба Яга и много други. От голямата зала през железни мостове преминаваме през Малката и Голямата пропасти, през коридора “Завеските”, за да стигнем до не по-малко красивата “Бяла зала”. Тук могат да се видят Свекървиният език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка на пещерата се нарича "Седмото небе" - достъпно само за най-запалените туристи. Температурата в пещерата варира от -7°С до -15°С, до 8°С във вътрешността. Влажността на въздуха е 92%. Животинският свят е беден: прилепи, пещерни бръмбари, мокрици, паячета. Единствено тук може да се види насекомото "Леденикус" или "Светломразец".

Посещение на пещера Венеца. Вътре в пещерата са монтирани метални пасарелки с алуминиеви стълби и парапети и невероятно художествено осветление. За разглеждането на пещерата "Венеца" е нужен около 1 час, тя е изключително красива и богата на образувания. По оригинален начин е разрешен въпросът с влизането в пещерата - ново изграденият информационен пункт отвежда към нейния вход. Тук могат едновременно да влизат до 15 души, като целият маршрут, включващ посещение на пет пещерни зали, е дълъг 200 м.

Отпътуване за уникалният природен феномен Белоградчишки скали. Белоградчишките скали са извайвани от природата в продължение на повече от 200 млн. години. Те са разнообразни по форма и големина скални творби, издигащи се на повече от 100 м височина. Сред тях се намира и Белоградчишката крепост "Калето". Крепостта съществува от римско време. Най-високата точка на крепостта, наречена Първа плоча, разкрива красива гледка към Стара планина.

Отпътуване за пещера Магурата. Пещерата Магурата се намира в Северозападна България, на 17 км от гр. Белоградчик, във варовиковата Рабишка могила. Притежава едни от най-богатите по форма и размери образувания - сталактити, сталагмити и сталактони. Пещерата се използва и за производството на шампанизирано вино, което отлежава при естествени условия, сходни с тези, използвани при производството на френско шампанско. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни.

Отпътуване за гр. Видин. Настаняване в хотела. Нощувка.

3 ДЕН: Видин - Козлодуй - Плевен - Деветашка пещера - Крушунски водопади - В. Търново - 350км

07.30 ч. Закуска. 08.00 ч. Освобождаване на хотела. Посещение на крепостта Баба Вида. “Баба Вида” е сред най-запазените средновековни отбранителни съоръжения в България и не случайно често е декор за заснемане на филми. В крепостта се намира и летният театър на град Видин, в който се провеждат концерти, театрални постановки и др. В момента за посещение са достъпни две от кулите. В крепостта има затвор, в който могат да бъдат видени уреди за изтезания. Атрактивни са фигурите на палач и затворник, с които туристите често се снимат. На една от терасите са експонирани топове и бесило. Крепостта е част от 100-те национални туристически обекта.

Преминаване през гр. Лом (голям речен пристанищен център, втори след Русе) към гр. Козлодуй, за посещение на националният музей "Параход "Радецки". Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 18-то място в него. Параходът "Радецки" е построен наново през 1964-1966 година след като е унищожен през 1924 година. Открит е в чест на 9-годишнината от подвига на Ботевата чета и се намира на пристан, определен специално за него.

Отпътуване за гр. Плевен. Посещение на Панорама "Плевенска епопея 1877г".

През 1977 г. по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен, на самото бойно поле, в Скобелев парк музей, е изградена панорама “Плевенска епопея 1877 г.“. Сградата има форма на пресечен конус, носен от четири стилизирани щика. Три хоризонтални пръстена символизират трите щурма на Плевен, а пръстенът с щиковете - блокадата на града. Височината на корпуса с щиковете е 47 м, общата кубатура е 54 000 м 3. Панорама ”Плевенска епопея 1877 г.” се състои от четири зали: уводна, панорама, диорама и заключителна.

Отправяме се към Деветашката пещера,която е сред най-големите пещери в България. Открита е през 1921 г. Нейната обща дължина е 2442 m, площта – 20 400 m², а височината – 60 m.

Следва посещение на уникалните Крушунски водопади. Kpyшyнcĸите вoдoпaди (Maapaтa) ce нaмиpaт дo ceлo Kpyшyнa, oбщинa Лeтницa, oблacт Лoвeч. Toвa e нaй-гoлямaтa в cтpaнaтa вoднa тpaвepтинoвa ĸacĸaдa c мнoгo пpaгoвe, бaceйнчeтa и бoгaти pacтитeлни и живoтинcĸи видoвe.

Отпътуване за гр. Велико Търново. Настаняване в хотел в центъра на града.

Свободно време. Нощувка.

4 ДЕН: В. Търново - Арбанаси - Петропавловси манастир Лясковец - Бургас - 250км

08.00 ч. Закуска. 09.00 ч. Свободно време за разходка в града или посещение по предварителна заявка на Крепостта Царевец, Музея на восъчните фигури, Самоводската чаршия, Катедралната църква на Велико Търново "Свето Рождество Богородично" - построена за в периода 1842-1844 г. от майстор Колю Фичето. В нея е отслужен благодарствен молебен при влизането в Търново на руските войски - освободители през 1877 г. По това време тя вече има ролята на съборна (катедрална) църква. В Търновската катедрала полагат клетва българските князе Александър І Батенберг и Фердинанд І.

12.30 ч. Отпътуване за Арбанаси. Известно е, че селото е съществувало още по време на Втората българска държава (1185 г. – 1393 г.). Тогава болярите от столицата Търново го използвали за лятна резиденция. Според легендата тук търновските царе са секли монети. Посещение на Констанцалиевата къща, църквата „Свето Рождество Христово”, църквата „Св. Архангел Михаил и Гавраил”. Възможност за обяд в ресторант "Извора".

Отправяме се към Лясковския манастир "Св. св. Петър и Павел" - известен още като Петропавловски. Според преданието манастира е построен по времето братята Асен и Петър, на сегашното си място върху хълма, където някога е имало крепост. В нея е подготвено въстанието през 1185г. за освобождението на България от византийско иго. Асеновци построяват манастира в знак на благодарност, че въстанието е успяло.

15.30 ч. Отпътуваме за гр. Бургас. Пристигане в Бургас около 19 ч.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

* Транспорт с лицензиран и категоризиран автобус;

* 1 нощувка в гр. Ловеч със закуска;

* 1 нощувка в гр. Видин със закуска;

* 1 нощувка в гр. Велико Търново със закуска;

* Посещение на гр. Априлци, с. Черни Осъм, гр. Ловеч;

* Посещение на Белоградчик, Видин, Козлодуй, Плевен, Велико Търново;

* Посещение на:

- Новоселският манастир "Св. Троица",

- Троянски манастир,

- пещерата "Леденика",

- Белоградчишки скали,

- пещера "Венеца",

- пещера "Магурата",

- крепостта Баба Вида,

- музей - Параход "Радецки"

- Панорама "Плевенска епопея 1877г.",

- Деветашка пещера,

- Крушунски водопади,

- хълм "Царевец"

- Музей на восъчни фигури - В. Търново

- Арбанаси,

- Петропавловски манастир

* Медицинска застраховка за лица на възраст до 69.99 г, лица над 70 г. не се застраховат

* Придружаващ представител от фирма "Фор а Холидей"

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

ВХОДНИ ТАКСИ:

* Природо - научния музей, с. Черни Осъм - 1.50 лв;

* Пещера „Венеца“: възрастни - 6 лв., пенсионери - 4 лв., ученици - 3 лв.

* Средновековен замък „Баба Вида“: възрастни - 5 лв., пенсионери - 2 лв., ученици - 5 лв.

* Белоградчишките скали: възрастни - 5 лв., пенсионери - 3 лв., ученици - 3 лв.

* Нац. Музей Радецки: възрастни - 2 лв., пенсионери - 1 лв., ученици - 1 лв.

* Панорама „Плевен“: възрастни - 6 лв., пенсионери - 3 лв., ученици - 2 лв.

* Пещера „Леденика“: възрастни - 9 лв., пенсионери - 7 лв., ученици - 7 лв.

* Пещера „Магурата“: възрастни - 10 лв., пенсионери - 8 лв., ученици - 8 лв.

* Царевец: възрастни - 6 лв., пенсионери - 3 лв., ученици - 2 лв.

* Музей на восъчните фигури: възрастни - 10 лв., пенсионери - 5 лв., ученици - 5 лв.

* Входни такси и билети за музеи и обекти, посещавани по желание

* Разходи от личен характер

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

За посещение на пещерите е необходимо топло облекло и удобни обувки.

УСЛОВИЯ

Начин на плащане: 30% депозит при записване, доплащане до 7 дни преди датата на отпътуване.

Необходим минимум за реализиране на екскурзията - 30 туриста

Стандартен формуляр за предоставяне на информация във връзка с договори за туристически пакети Директива (ЕС) 2015/2302

email: air@4aholiday.com

tel: 0892 905 025