000631

ЗАГАДЪЧНИТЕ БАЛКАНИ

ЗАГАДЪЧНИТЕ БАЛКАНИЗАГАДЪЧНИТЕ БАЛКАНИЗАГАДЪЧНИТЕ БАЛКАНИЗАГАДЪЧНИТЕ БАЛКАНИЗАГАДЪЧНИТЕ БАЛКАНИЗАГАДЪЧНИТЕ БАЛКАНИ

ЦЕНИ

Вишеград - Сараево - Босненски пирамиди - Мостар - Благай - Почител - Андричград - Дървенград - Ниш

17.10.2018

5 дни / 4 нощувки

Транспорт: автобус от СофияЦЕНИ:

Възрастен в двойна/тройна стая: 299 лева

Деца до 12г. в стая с двама възрастни: 259 лева

Единична стая: 419

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО

1 ДЕН:

Отпътуване в 06.30 ч. от София, стадион „В.Левски“ през Сърбия за Босна и Херцеговина – почивки по пътя. Фото-пауза във Вишеград при известния каменен мост над река Дрина – „Чуприята” – построен през ХVI век по инициатива на Мехмед паша-Соколлу и дело на великият архитект Синан. Мостът е и основен обект в романа на обичания автор Иво Андрич - "Мостът на Дрина" и обектът от списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО.
Отпътуване за Сараево и пристигане късно вечерта. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.

2 ДЕН:

Закуска. Свободно време в центъра на Сараево – заобиколен от Динарските Алпи, тук в продължение на векове съжителстват хора от различни религии – мюсюлмани, православни, католици и евреи. Възможност за пешеходна разходка в Сараево из павираните улички и площади, старите квартали и автентичната турска „чаршия” с ориенталски магазини и кафенета – кметството, чешмата „Себил” на площад Башчаршия, наричан и „сърцето на Сараево“; Латинският мост, където е станал антентата слагащ началото на Първата световна война; Морича хан – единственият съхранен хан от времето на Османците, днес превърнат в магазин за килими и традиционен ресторант.
Следобед свободно време в Сараево или по желание срещу доплащане: полудневна екскурзия до Босненските пирамидикрай град Високо (при подходящи атмосферни условия) – смята се, че са най-старите създадени от човека пирамиди на планетата, с правилни геометрични ъгли. Под една от пирамидите са намерени три подземни камери и малко синьо езеро. Езерото е със стерилно чиста вода – няма бактерии, водорасли, плесени, микроорганизми, нито мъх и тиня. Връщане в хотела. Нощувка.

3 ДЕН:

Закуска. Свободно време или по желание срещу доплащане: целодневна екскурзия до Мостар, Благай и Почител.
Отпътуване за Мостар – столицата на Херцеговина – тук все още се усеща силното влияние на Османската и Австро-унгарската империи. Трайните следи, които са оставили след себе си, се наблюдават в цялата архитектура на града. Най-известното място в Мостар е Старият мост, който е дело на османския архитект Мимар Хайрудин и е емблематичен за града – има дължина от 30 м и се извисява на 20 м над река Неретва, разрушен е през 1993 г., докато траят сблъсъците между босненските мюсюлмани и хърватите, след това обаче е изцяло реставриран и през 2004 г. е официалното му откриване.
Свободно време за пешеходна разходка в стария град – чаршията на куюмджиите, джамията Коски Мехмед Паша, Католическата църква.
Отпътуване за архитектурният резерват Почител – в града са запазени много забележителни исторически ценности: средновековната крепост; джамията Шишман Ибрахим Паша от XVI век – един от най-добрите образци на класическа ислямска куполна джамия в Босна и Херцеговина; медресето; хамамът; ханът; часовниковата кула и терасовидно разположените къщи.
Отпътуване за Благай – известен най-вече с бекташкия дервишки манастир от XVI век, който е разположен над извора на р. Буна – според местните жители това е най-красивото кътче в цяла Босна и Херцеговина.
Връщане в Сараево. Нощувка.

4 ДЕН:

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване и след около 2 часа посещение на Андричград – Каменният град на Емир Кустурица – един истински град със своята книжарница, сладкарница, златарско ателие, картинна галерия, киносалон и множество кокетни кафенета и ресторанти – очаква Ви една романтична разходка из миналото.
Отпътуване за природен парк „Мокра гора“ и посещение на второто етно село на Кустурица – Дървенград/ Кустендорф – тук са разположени 35 дървени постройки: църквата „Св.Сава“, ресторанти, бар, сладкарница, книжарница, галерия и кино, а уличките и малките площади са кръстени на любимите му хора – можете да се разходите по ул. „Че Гевара“, пл. „Диего Марадона“, пл.“Никола Тесла“, ул.“Новак Джокович“, може да се отбиете до кино „Стенли Кубрик“ за кратка 15 минутна прожекция.
Възможност за разходка със старото влакче „Носталгия“ по железницата "Шарганска осмица" – не просто железница, а исторически музей, движещ се по стоманен път. Ретро влакчето разказва историята на сръбската железница по време на романтичната разходка на границата между долините Кремна и Мокра Гора /билетчето за влака не е включено в цената, пътуването е с продължителност 1 час/.
Отпътуване и настаняване в хотел 3* в района на Пожега/Крушевац. Нощувка.

5 ДЕН:

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за България.
По пътя посещение на манастира „Жича“ – една от най - големите сръбски светини с огромно културно и историческо значение, построена през XIII в. от първия сръбски крал Стефан Първовенчани. Тук е била провъзгласена самостоятелността на Сръбската православна църква и се намират частица от Кръста Господен, ризата и поясът на св. Богородица, част от мощите на Св. Йоан Предтеча. Днес това е най - големия девически манастир в Сърбия.
Отпътуване и кратък престой в Ниш – древният Наисус, където през 272 г. се ражда първият християнски римски император – Константин Велики. Свободно време за разходка в централната част на града – площада на Освобождението, в центъра на който е паметникът на освободителите на града, сградата на кметството, пешеходната търговска улица „Обреновичева“, “Казанджийското сокаче” – уличка запазила своя облик и очарование от 18 XVIII в. със своите магазини и работилници, Нишката крепост от 18 XVIII – на чието място се е намирало първото римско укрепление под името Наисус, а днес са запазени оръжейницата, една джамия – превърнати в галерии и няколко турски работилници, действащи в момента като кафенета и сувенирни магазини. При възможност посещение на „Челе кула“ (Кулата с черепите) – построена през 1809 г. по заповед на султан Махмуд II, в чиито стени са зазидани черепите на над 900 сърби, убити през Първото Сръбско въстание.
Отпътуване и вечерта пристигане в София.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

* транспорт с лицензиран автобус;

* пътни, магистрални и гранични такси;

* туристическа такса, паркинг;

* 3 нощувки със закуски в хотел 2/3* в района на Сараево;

* 1 нощувка със закуска в хотел 2/3* в района на Пожега/Крушевац;

* водач на агенцията по време на пътуването.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

* доплащане за медицинска застраховка за пътуване в чужбина с лимит 5000 € за лица на възраст до 69.99 год. – 5 лв.; за лица 70-84.99 год. – 10 лв.; лица 85 и повече години не се застраховат;

* доплащане за единична стая – 30 лв. на вечер;

* екскурзия до Босненските пирамиди – 10 € (20 лв.) на човек и включва транспорт и паркинг /без входна такса/;

* еднодневна екскурзия до гр.Мостар, Благой и Почител – 20 € (40 лв.) на човек и включва транспорт и паркинг;

* входни такси за музеи и забележителности, билети за градски транспорт и лични разходи.

УСЛОВИЯ

Допълнителна информация:

* Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 г., пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

* Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване; доплащането се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване;

* Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват от туриста при записване и се заплащат при доплащане на екскурзията – осъществяват се при минимум 25 туристи.

* Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване;

* Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туристи;

* Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване;

* Застраховка "Отмяна на пътуване" струва от 1,5% до 2,7% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация и съгласно условията на ЗАД Армеец. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява.

* Няма допълнителни визови и санитарни изисквания; * Национални валути: Сърбия – сръбски динар (RSD) - 1 € = 120 RSD; Босна и Херцеговина – босненска марка (ВАМ) - 1 € = 1.96 ВАМ;

* Няма допълнителни визови и санитарни изисквания;

* Часово време: България: 12.00 ч. Сърбия, Босна и Херцеговина: 11.00 ч.;

* Входни такси: музея при Босненските пирамиди – 2 ВАМ, тунелите при Босненските пирамиди – 10 ВАМ; Дервишкото теке в Благай – 4 ВАМ; етно селище Дървенград – 300 RSD; влак-музей "Носталгия" – 600 RSD за възр., 300 RSD за деца от 6 до 13 г.; манастир „Жича“ – 100 RSD; „Челе кула“ – 150 RSD;

* Разходката с влакчето на "Шарганска осмица" не е гарантирана, в случай че обектът не работи (поради техническа неизправност, лоша метеорологична обстановка) ТО си запазва възможността да замени посещението с друг обект или свободно време.

email: air@4aholiday.com

tel: 0892 905 025