001399

КРАСИВАТА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Изтекла
КРАСИВАТА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯКРАСИВАТА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯКРАСИВАТА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯКРАСИВАТА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯКРАСИВАТА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

ЦЕНИ

НОВА ДАТА

България - малко кътче от рая, съчетало в себе си невероятната красота на планини и долини, девствени гори, множество пещери и интересни природни феномени.

България - страна с многобройни тихи, екологично чисти, самобитни кътчета, където имате възможност едновременно да се наслаждавате на прекрасна природа и потопите в атмосферата на традиционната българска култура и обичаи.

Именно нея бихме желали да ви покажем - различната и непозната Северозападна България!


Маршрут; Бургас - Скален феномен „Ритлите“ - Черепишки манастир - Ботевград - Скравена - Враца - пещера Леденика - Струпешки манастир - Бургас

24.10.2020 - 25.10.2020

2 дни / 1 нощувка

Транспорт: автобус от Бургас, Айтос и Карнобат

С придружител от "Фор а Холидей"


Цена на турист в двойна/тройна стая: 115 лв

Отстъпки:

Дете до 7 г.: 20 лв от цената за възрастен

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО

Ден 1: Бургас - Гурково - Ботевград - Ритлите - Враца

Отпътуване от гр. Бургас в 06:00 ч. по маршрут: Бургас - Айтос - Карнобат - Гурково - Ботевград - Ритлите - Враца.

Ще посетим Ботевград на път към Враца. По времето за поредната почивка, ще имаме възможност да направим снимки на най-високата Часовниковата кула в България. Включена е в 100-те национални туристически обекта на България и е един от символите на града.

Продължаваме към Враца, като се отбиваме за кратко в село Скравена. Там се намира Единствения в страната Паметник-костница на Ботевите четници, построен 1982 г. В него се съхраняват главите на 10 четници загинали при с. Люти брод.

Продължаваме в посока Черепишки манастир, като по пътя ще спрем за кратка фотопауза при едни от най-интересните скални образувания на Искърския пролом - Природния феномен „Ритлите“. Най-внушителни са четирите "ритли" на левия бряг на реката, оформен от стръмния югоизточен склон на Врачанска планина. Те представляват изправени скални стени, разположени успоредно една на друга. Извисяват се над реката на 50-80 м, отделните стени са дълги от 200 до 500 м и дебели до 3-7 м. Според древно предание някога тук имало желязна врата, която затваряла пътя към древната българска крепост Сердика. Гледани отдалече, стените на Ритлите стърчат точно като ритли на кола, откъдето идва и името им.

Продължаваме своето пътуване към Черепишкият манастир "Успение Богородично" . Недалеч от Ритлите, в подножието на величествените Черепишки скали, живописно се откроява Черепишкия манастир "Успение Богородично". Основан през 14 в., през годините на Възраждането е бил културен и книжовен център. Преданията разказват, че много воини са загинали при битката на Иван Шишман с османците. Костите им, останали на бойното поле, дали името на местността и манастира. В края на XVIII век тук намира убежище св. Софроний Врачански. В манастира игуменът Епифаний основава и Лютибродския революционен комитет. Наблизо е местността Рашов дол, където се разразява последното сражение на част от Ботевата чета.

Отпътуваме за Враца. Настаняваме се в хотела. Свободно време. Нощувка.

Ден 2: Враца - пещера Леденика - Струпешки манастир - Бургас

07.30ч - 08.30ч. Закуска. Освобождаване на хотела.

Туристическа програма във Враца с възможност за посещение на:

Регионалния исторически музей във Враца - сред най-ценните експонати там са тракийските съкровища от Рогозен и от Могиланската могила. Отделна зала е посветена на легендарната чета на поета революционер Христо Ботев. Тя разказва за ключовите моменти от бойния поход на четниците и за кулминацията на героичната епопея - битката във Врачанския Балкан, в която на 20 май/1 юни загива Ботев, Етнографския комплекс във Враца, Музеят на файтоните с дървената волска кола, колата с железни оси и изписаната с пъстри цветове магарешка каручка, Кулата на Мешчиите или Часовниковата кула и Куртпашовата Кула.

Отпътуваме в посока красивия Проход Вратцата, наричан в средновековието Вратица - символ на град Враца. Проходът е ждрело на река Лева и е рядко красив и внушителен скален масив. Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров - над 400 м. и са най-популярният алпийски обект в България. В пролома са запазени остани от средновековната крепост Вратица - X-XII век.

Пътешествието през красивия Северозапад продължава към пещерата Леденика. Дълга 320 м. и има 10 пещерни галерии. Името на пещерата идва от първата и зала, по която през зимата се образуват ледени сталагмити, сталактити и сталактони. В нея се издига огромна ледена колона с диаметър близо 21 м. Температурата там пада до минус 20 градуса, а влажността на въздуха е 92%. Пещерата Леденика е известна с едни от най-красивите формирования, като „Проходът на грешниците“ и „Езерото на желанията“. Езерото е дълбоко не повече от 0.50 см. - синтрово езеро, което според поверията, „изпълнява желания“ на всеки потопил ръката си в него. В пещерата се намира най-популярната зала на Балканите - „Концертната зала“. Тя е много огромна и името и идва заради невероятната акустика, в която Врачанската филхармония често изпълнява симфонични концерти. В „Концертната зала“ посетителите могат да се насладят на интересни образувания като „Дядо Коледа”, „Главата на Великана”, „Къщичката на Баба Яга” и други.

Посещение на Пещера Леденика и разглеждане на нейните красоти (приблизително около 1 час е обиколката й). Свободно време за отдих и обяд в района на Развлекателен парк „Леденика.

Отпътуване в посока Струпешкият манастир „Св. пророк Илия”. По време на падането на България под османско владичество светата обител е опожарена, а най-старата й сграда, съхранена и до днес, е съборната църква. Смята се, че храмът се датира от ХVІ в., но има и мнения, че може би е бил изграден през ХІV в. От ХVІ в. са стенописите „Влизането в Йерусалим”, „Успение Богородично” и др. През годините манастирът е бил духовно и религиозно средище. Тук подслон са намирали борците за национално освобождение от османска власт Васил Левски (1837 - 1873 г.), Никола Обретенов - син на баба Тонка (1849 г. - 1939 г.) и други.Те са организирали революционен комитет в с. Струпец, в който е взел участие и тогавашният игумен йеромонах Панталеймон.

Отпътуване за Бургас. Кратки почивки по пътя. Пристигане късно вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

* Транспорт с комфортен туристически автобус

* 1 нощувка със закуска в Хотел 3* / 4* във Враца

* Посещение на Ботевград и най-високота часовникова кула в България

* Посещение на Скравена и паметник-костница на Ботевите четници

* Посещение на скален феномен Ритлите

* Посещение на Черепишкият манастир "Успение Богородично"

* Туристическа разходка във Враца

* Посещение на Проход „Вратцата“

* Посещение на пещера „Леденика“

* Посещение на Струпешки манастир

* Водач от агенция „ Фор А Холидей“

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

* Входни такси за посещаваните музей и обекти

* Доплащане за единична стая - 25 лв

* Медицинска застраховка при пътуване за лица до 64 години - 2 лв

* Медицинска застраховка при пътуване за лица от 65 год до 85 год - 4 лв

* Исторически музей Враца: Възрастни - 5 лв, Деца и пенсионери - 3 лв,

* Музей на Файтона във Враца: Възрастни - 4 лв, Деца - 2 лв, пенсионери - 3 лв,

* Пещера „Леденика“: Възрастни - 9 лв, пенсионери - 7 лв

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Посещенията на някои от обектите от програмата изискват предварителна групова резервация! Затова е нужно да бъдат заявени при подписването на договора.

Екскурзията се провежда при минимум 35 записани туристи.

Краен срок за уведомление на туристите, когато тази бройка не е набрана - 5 дни преди датата на отпътуване.

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата при: непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия.

УСЛОВИЯ

Условия за записване и плащане:

При записване се внася 50% капаро, доплащане не по късно от 7 дни от датата на отпътуване. Резервацията ще се счита за гарантирана след подписване на Договор за организирано туристическо пътуване с клиент и заплащане на авансовата сума до 48 часа след потвърждението. След този срок резервацията автоматично ще бъде анулирана.

Деца и ученици до 18 години трябва да бъдат придружени от възрастен.

Екскурзията се провежда при минимум 35 записани туристи.

Стандартен формуляр за предоставяне на информация във връзка с договори за туристически пакети Директива (ЕС) 2015/2302

email: air@4aholiday.com

tel: 0892 905 025