001400

КРЪСТОВА ГОРА, МАНАСТИРИ СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН И БАЧКОВСКИ

Изтекла
КРЪСТОВА ГОРА, МАНАСТИРИ СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН И БАЧКОВСКИКРЪСТОВА ГОРА, МАНАСТИРИ СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН И БАЧКОВСКИКРЪСТОВА ГОРА, МАНАСТИРИ СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН И БАЧКОВСКИ

ЦЕНИ

Бургас - Кръстова гора - Пампорово - манастир "Св. Пантелеймон" - Смолян - Бачковски манастир - Бургас

24.10.2020-25.10.2020

2 дни / 1 нощувка със закуска и вечеря

Транспорт: автобус от Бургас

С придружител от Фор а Холидей!


Цена на човек, настанен в двойна стая:


от Бургас - 115 лв.

от Карнобат - 105 лв.

Деца до 12 г., настанени в стая с двама възрастни - 85 лв.

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО

ДЕН 1: Бургас - Кръстова гора - Пампорово

Отпътуване от Бургас в 6.00 ч., 7.00 ч. от Карнобат. Около обяд пристигаме на Кръстов връх в манастирски комплекс „Света Троица" - Кръстова гора. Според преданието тук е заровена частица от Христовия кръст.

Много легенди се разказват за това място и всичките са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола. През 1936 г. Цар Борис ІІІ дарил голям 99-килограмов метален кръст. Сега там стои негово копие, което може да се види на най-високото място в края на алеята. Хората вярват, че кръстът има чудодейна сила и лекува неизлечимо болните. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила. Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден (14 септември). На 13 септември всяка година хиляди вярващи идват да се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата „Покров Богородичен“ или прекарват нощта в молитва в някой от параклисите.

Отпътуваме за Пампорово. Настаняване в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 2: Пампорово - манастир "Св. Пантелеймон" - Смолян - Бачковски манастир - Бургас

Закуска. Отправяме се към Смолян. По пътя ще спрем за посещение на манастира "Св. Пантелеймон".

Основан от българка мюсюлманка, която след мистично изживяване приема християнството през 1988 г и се прекръства на Христина. Църквата "Св. Пантелеймон" е изградена с дарения за три години и през 1998 г е осветена от митрополит Арсений. Година по-късно тя е дарена на Пловдивската митрополия. На 27 юли 2006 г на храмовия празник се прави първа копка на нова църква с патрони считаните за светци-лечители Св. Св. Козма и Дамян. През 2008 г фондацията на Христина дарява и този храм на Пловдивската митрополия. В манастирския комплекс има аязмо, жилищни помещения, стаи за преспиване на болните, кухня с трапезария. Голямата популярност на манастира се дължи на сестра Христина, която според поклонниците е надарена с лечителски умения и пророчески дарби. Болни хора от различни краища на България ходят там с надежда да получат лечение и напътствия. В обителта се прави курбан в началото на месец май. Много хора се събират и за храмовите празници на св. Пантелеймон (27 юли) и св. св. Козма и Дамян (1 юли).

Продължаваме за гр. Смолян. Свободно време в центъра на града.

Отпътуваме за посещение на Бачковски манастир. Бачковският манастир „Успение Богородично” е основан през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който направил дарение за изграждането му. Дълго време манастирът е бил грузински. От създаването му е запазена двуетажната костница, която се намира на около 400 м от него.

Към края на ХІІ и началото на ХІІІ век е изградена зимната църква на манастира „Свети Архангели”, така че да се свързва с чардаците от втория етаж на западното крило, където са били монашеските килии. Смята се, че след падането на България под oсманско владичество (края на XIV век) в Бачковския манастир е бил заточен последният български патриарх – Eвтимий.

Изграждането на нови манастирски сгради започва в края на ХVІ в., най-вероятно тогава е изградено и източното крило с укрепената главна порта. През 1601 г. е преизградено южното крило, където се намира магерницата и просторна трапезария с мраморна маса. На северната стена на трапезарията през 1864 г. е изографисана сцената „Изнасянето на чудотворната икона”. През 1604 г. е построена съборната черква „Успение Богородично”, която е трикорабна, едноапсидна, с притвор и купол.

През 1833 г. стопанският двор бил разширен и застроен с нови сгради. В периода 1834 – 1837 г. е построена третата църква, посветена на св. Никола. Захарий Зограф, известният български иконописец (1810 – 1853 г.) я изписва в периода 1838 – 1840 г., а през 1841 г. той украсява и преддверието на църквата „Св. Архангели”. В съборната църква е запазена иконата на „Св. Богородица” със сребърен обков от 1311 г., която е смятана за чудотворна. В съборната църква са погребани българският екзарх Стефан І (1878 – 1957) и българският патриарх Кирил (1901 – 1971).

Манастирът е мъжки, действащ. Храмовият му празник е на 15 август.

Отпътуваме за Бургас. Пристигане вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

* Транспорт с комфортен туристически автобус;

* 1 нощувка с вечеря и закуска в хотел 3* в Пампорово;

* Посещение на манастирски комплекс "Света Троица' - Кръстова гора;

* Посещение на манастир "Св. Пантелеймон" между Пампорово и Смолян;

* Посещение и разходка в Смолян;

* Посещение на Бачковски манастир;

* Екскурзоводско обслужване;

* Водач-придружител от Фор а Холидей.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

* Доплащане за единична стая - 25 лв

* Медицинска застраховка при пътуване за лица до 64 години - 2 лв

* Медицинска застраховка при пътуване за лица от 65 год до 85 год - 4 лв

* Лични разходи.

УСЛОВИЯ

Начин на записване: резервация с депозит 30 % и доплащане до 7 дни преди датата на отпътуване.

Екскурзията се провежда при минимум 30 записани туристи


МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Стандартен формуляр за предоставяне на информация във връзка с договори за туристически пакети Директива (ЕС) 2015/2302

email: air@4aholiday.com

tel: 0892 905 025